Malin Nilsson. Foto: Tom Wall
Malin Nilsson. Foto: Tom Wall
Charlie Caper. Pressbild
Fouzia Fofo Rakez. Foto: Jean-Paul Bichard
Abigail Collins. Foto: Diarmuid McDonald
Fredrik Stenberg. Pressbild
Olof Löfgren. Foto: Gabriel Flores Jair

Malin med vänner bjuder in till varieté

Magikern Malin Nilsson har alltid haft en faiblesse för varieté. Nu samlar hon ett gäng vänner på scen i Malmö och den 23 och 24 november intar Varieté Victoria scenen för två unika kvällar.
– En föreställning speciellt gjord för den scenen, en som bara finns här och nu, säger Malin Nilsson.

Något tillfälligt som bara finns en stund. Det tycker Malin Nilsson är den mest fascinerande liveunderhållningen.
– Efteråt finns det inget fotoalbum som man kan titta i, inga youtubeklipp. Bara minnet lever vidare. Jag gillar det på något sätt. I en tid när allt är tillgängligt känns det extra viktigt med sådana upplevelser, säger Malin Nilsson, som själv aldrig livestreamat sina shower.
Det var ganska länge sedan som Malin kastade sig ut i varietéformen, då gjorde hon det med Varieté Vauduvill, som också varit hennes egna förebilder.
Med sig på scenen har hon nu trollkarlen Charlie Caper, luftakrobaten och jonglören Fofo Rakez, komikern och rockringsartisten Abigail Collins och ett litet kapell bestående av musikerna Olof Löfgren och Fredrik Stenberg.
– Den gemensamma nämnaren med alla som är med är att de alla jobbat i många olika miljöer och är långt tillbaka gatu- och varietéartister. De kan ta många olika situationer.

Då blir det lite improvisation?
– Ja, absolut. Det blir spontant och härligt. Och det här är en form som kommer mer och mer.

Hur kompletterar ni varandra på scenen?
– Min filosofi är att folk som sitter i publiken ska känna att det är här och nu och att de vill lära känna dem på scenen. Vi lär känna varandra genom våra sämsta sidor ibland. Vi har handplockat artister som är starka karaktärer, som har mycket charm och som jobbar här och nu.
Malin Nilsson är konferencier och trollkarl.
– Jag ska ro det här skeppet i hamn. Jag har gjort vissa spännande moment som ska lottas fram, så det blir olika de olika kvällarna. Det är inte bara publiken som ska sitta på spänn och undra vad som händer utan även artisterna.

Vad är det som du tycker så mycket om med varieté?
– Det generösa, det hjärtliga, variationen. Föreställningen är byggd i collageform och är egentligen mer en konsert. Det är olika stycken, olika historier och i olika tempo. Ibland en ballad, ibland en reggae och ibland något helt nytt. Den gemensamma nämnaren är karaktärerna på scen. Och jag gillar ytterlägena. Att det poetiska är riktigt poetiskt, det knäppa riktigt knäppt. Man ber inte om ursäkt för något, man förklarar inte. Det bara är. Opretentiöst, vågat och kontrastrikt, summerar Malin Nilsson.
Hon har själv skrivit två nya nummer till föreställningen.
– Jag har testspelat dem och jag tror att de är bra. Jag är pirrigt nervös, säger hon.
Malin Nilsson turnerar världen runt och i år har hon bland annat varit i Frankrike, Tyskland och Marocko.

Vad är det mest spännande du gjort i år?
– Jag gjorde en Australienturné i år igen och så gjorde jag en tv-show i Stuttgart för 6500 personer. Eftersom mitt trolleri är lite mindre så är det sällan jag jobbar på de jättestora arenorna, så det är kul att få göra lite då och då.
Framöver ser Malin fram emot att få utveckla varietéprojektet.
– Jag hoppas att publiken älskar det och att vi får göra det mer.
Och uppenbarligen är publiken i alla fall nyfiken. Biljetterna har gått åt som smör.
– Jag var inte alls beredd på det, säger Malin.
I pipelinen ligger också en ny föreställning med Markus Zink – och säkert lite av varje av annat slag.
– Nu på senhösten är det just den period då alla planerna görs upp för nästa år. I mitten av december vet jag mer om 2019, säger Malin Nilsson.