Kristofer Wåhlander står med båda fötterna djupt nere i Barsebäcksmyllan. Det var därför han tackade ja när han fick frågan om han ville bli ny rektor för kulturskolan i sin egen hemkommun. Foto: Stefan Persson

Han ska dirigera kulturskolan

Kävlinge För många Kävlingebor är Kristofer Wåhlander känd som dirigent för Lundalands Filharmoniska orkester.
Nu ska han hålla i taktpinnen på helt andra scener. Sedan ett par veckor är Kristofer Wåhlander ny chef för Kulturskolan i Kävlinge.

– Jag har gjort så mycket tillsammans med Kävlinge kommun genom åren, så det här känns jättekul, säger Kristofer Wåhlander om sitt nya jobb.
I våras gick Gertrud Afzelius i pension efter 36 år som rektor för kulturskolan i Kävlinge. Sökandet efter hennes efterträdare landade till slut på hemmaplan. Barsebäcksbon Kristofer Wåhlander blev tillfrågad om han var intresserad.
– Jag har inte sökt en tjänst på hur många år som helst. Den enda anledningen till att jag var intressera var att det var Kävlinge kommun som frågade.

Med sin orkester har Kristofer Wåhlander haft ett utbrett samarbete med Kävlinge. Nu får han möjlighet att på daglig basis arbeta med musik i sin hemkommun.
– Dels för att det är roligt att fortsätta att samarbeta med Kävlinge kommun. Men också för att det är så fin stämning bland personalen i kulturskolan. Det är ett fint arbetslag som tar hand om varandra och barnen.
Det första stapplande steget på vägen till jobbet som rektor för Kulturskolan i Kävlinge tog Kristofer Wåhlander som tvååring hemma i Löddeköpinge. Då fick han en leksaksgitarr, som byttes mot en riktig några år senare. Under uppväxten växlade han mellan klassisk musik och hårdrock.

Efter grundskolan gick han musikgymnasiet, och fortsatte med gitarrstudier i England. Där fick han prova på att dirigera, någon han bara gjort hemma i pojkrummet i Löddeköpinge. Sedan var han fast.
Efter fortsatta studier på konservatoriet i S:t Petersburg flyttade familjen tillbaka till Sverige och Barsebäck 2007.
Något år senare grundade han Lundalands Filharmoniska orkester, som han lett sedan dess. Senast hade de en stor konsert på arenan i Lund, ”Last night in London”.
– Den brittiska ambassadören var där, och Classic FM–Europas största klassiska radiokanal–skrev om konserten, säger Kristofer Wåhlander.

Två veckor in i jobbet har han ännu inte hunnit sätta sin prägel på verksamheten. Några stora omvälvningar är inte heller planerade.
– Nu ska jag lyssna in vad kollegorna behöver, och ändra utifrån det. Jag håller just nu på med medarbetarsamtal.

Har du fått några signaler om vad som behöver ändras?
– Ja, absolut. Men det är för tidigt att informera pressen om, säger Kristofer Wåhlander i skämtsam ton.
Just ledarskapet ser han som sin bästa egenskap.
– Jag har föreläst i många år om ledarskap. Det är det jag behärskar allra bäst. Jobbet som dirigent och kulturskolerektor är lika. Det handlar om att få musiker att göra ett toppenjobb.

Trots att rektorstjänsten är ett heltidsarbete så planerar Kristofer Wåhlander att även fortsättningsvis hålla i taktpinnen i sin orkester, men överlåter det dagliga arbetet åt andra.
Nästa år väntar ett gästspel i S:t Petersburg, 13 år efter att han lämnat staden.
– Det är väldigt roligt att dirigera på världsscenerna, så det tackar man inte nej till.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

  • Nej (75%, 442 Röster)
  • Ja (25%, 147 Röster)

Antal röster: 589

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev