Hugo Nilsson, 18, och Erika Hatje, 18, som läser hotell- och konferensinriktningen på Malenagymnasiet i Sjöbo, ska servera på Nobelmiddagen som äger rum i Stockholm den 10 december. Foto: Caroline Stenbäck
Bild från Blå hallen där de övade i helgen. – Vi kommer inte att få ha med några mobiler in så vi kan inte fota något från middagen, säger Erika Hatje. Foto: Privat
Det är inte alla som får uppleva Nobelmiddagen i Blå hallen i Stockholm. Men det får Hugo Nilsson, 18, och Erika Hatje, 18, från Sjöbo. Foto: Caroline Stenbäck

Sjöboelever får servera på årets Nobelmiddag

Sjöbo Det är inte alla som får uppleva Nobelmiddagen i Blå hallen i Stockholm.
Men det får Erika Hatje, 18, och Hugo Nilsson, 18, från Sjöbo, den 10 december.
Dock inte som gäster – de har fått äran att servera de 1 350 gästerna.

– Det ska bli kul! Men jag har nog inte riktigt förstått hur stort det här är, säger Erika Hatje som inte har följt evenemanget från tv-soffan någon gång.
– Jag har sett det på Youtube, men det blir ju något annat i verkligheten, säger Hugo Nilsson.
De går tredje året på Malenagymnasiet där de läser inriktningen hotell och konferens på hotell- och turistprogrammet. De jobbar båda extra inom servering på restauranger och bröllop.

Deras lärare Marie Bchara, som själv jobbat med stora event tidigare, tyckte att de skulle få en utmaning och skickade i början av terminen iväg en förfrågan till Stadshusrestaurangerna som arrangerar banketten. Och bara efter par dagar fick hon ett positivt svar.
– Vi är ju inte en sådan stor gymnasieskola så det känns väldigt roligt att vi har blivit uttagna.
– Och det blir ju faktiskt debut för Malena, ingen här har ju gjort detta tidigare, inflikar Erika Hatje.

I helgen var de uppe i Stockholm för att träna på plats i Blå hallen under två dagar i full mundering och med fullastade brickor.
– Det är mycket tyngre än vad man kan tro. Man bär ju upp brickan med vänster hand eftersom man serverar med höger, så vi har fått tips att träna upp armarna, säger Erika Hatje med ett stort leende.

På plats fick de även träna på att duka och servera 1 050 inhyrda gäster.
– På Nobelmiddagen kommer det vara 1 350 gäster. Vi ska ansvara för 15 personer var vid ett långbord, säger Erika Hatje.
De fick träna på att hålla körschemat, alla moment har en exakt tid för när de ska utföras – och att hålla reda på allergier och specialkost.
– Vi fick en lapp med 100 personer som äter specialkost så det är lite att hålla reda på. Vi ska även plugga på lite om gästerna så att vi vet vilka vi serverar, säger Erika Hatje.

Hur var det att gå i den berömda trappan som många brukar vara nervösa för att ramla i?
– Det var nervöst! Men det blev bättre efterhand, säger Hugo Nilsson.
Erika Hatje håller med.
– Det tar tre minuter och åtta sekunder att gå ner … Det är ju egentligen bara en trappa. Men i desserten är det som ett stort tomtebloss som brinner och man vill ju inte tappa allt då. Men vid andra övningen kändes det faktiskt jättebra.

Än är det hemligt även för dem vilka gäster som de ska servera.
– Men vi har inte fått honnörsbordet så vi kommer inte att få servera kungafamiljen, säger Erika Hatje.
Marie Bchara kommer också att servera på middagen, men hon ska ha hand om vinserveringen.
– Det här ett av de största eventen vi har i Sverige som är så internationellt. Det här kommer att vara en stor merit som kommer att öppna dörrarna för dem när de sedan ska ut och arbeta.

Vad har ni för planer efter gymnasiet?
– Jag vill jobba med event. Men först vill jag göra värnplikt och studera hotelmanagement i Schweiz.
– Jag vill flytta upp till Stockholm och jobba på restauranger och hotell ett år. Efter det vill jag också plugga vidare i Schweiz, säger Hugo Nilsson.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev