Räddningspersonal och brandmän på plats vid universitetsbyggnaden Fysicum i Lund där en explosion i ett kompressorrum har ägt rum. Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningspersonal,polis och brandmän på plats vid universitetsbyggnaden Fysicum i Lund där en explosion i ett kompressorrum har ägt rum. Foto: Johan Nilsson/TT
Det stort uttryckningspådrag efter explosionen i en byggnad vid Fysicum i Lund. Foto: Joakim Stierna
Här evakueras byggnaden av räddningstjänst och polis efter explosionen. Foto: Joakim Stierna

Larm om explosion i Lund

Lund Vid middagstid på onsdagen ska en explosion ha inträffat vid Fysicum på Sölvesgatan i Lund. Polis och räddningstjänst har spärrat av och evakuerat en byggnad - än så länge finns det inga rapporter om personskador.

– Explosionen har skett i en kompressor och botten av byggnaden har blåst ut en tio meter, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Enligt uppgifter till Skånskan är det fullt pådrag med uttryckningsfordon och polisen har spärrat av 100 meter från byggnaden där explosionen startade.

– Vi har fem stationer på plats, och har utrymt så många vi kan och försöker ta oss in på andra våningen för att säkrehetsställa att inga personer befinner sig i byggnaden, säger Torbjörn Krokström.

Eftersom det rör sig om en byggnad där laboratorium förekommer ska räddningstjänsten och polisen ha gått försiktigt fram i sitt arbete då risk för ytterligare explosioner var möjliga.

–  Men det enda som var i farozonen var naturgasen i fastigheten, men den har man stängt av, säger Torbjörn Krokström.

Lunds universitets säkerhetsansvarige på plats, Håkan Jönsson, ger lite mer svar på var i byggnaden händelsen skett:

– Det rör sig inte om något labb utan explosionen ska ha skett i ett driftsutrymme.

Enligt polisen misstänker man inte att något brott ligger bakom explosionen.

– Det är för tidigt att säga just nu vad som exakt är orsaken, men vår inriktning är att det rör sig om en arbetsplatsolycka, säger presstalesperson Kim Hild, vid polisens ledningscentral.

Vid 12.30-tiden bekräftade polisen att byggnaden tömts på folk men att det fortfarande inte finns uppgifter på om någon person skadat sig.

Texten uppdateras

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev