Tim och Linn Malmgren samarbetar med Luca Berardi i det nystartade projektet Unga Smarta Byar. FOTO: privat

De arbetar för en smart by

Veberöd Gänget bakom den lokala nättidningen Veberod.nu drar igång ett nytt projekt kallat Unga Smarta Byar.
Unga bjuds in för att diskutera och kläcka idéer om hur byn kan gå i bräschen för en omställning till ett mer hållbart sätt att leva, samtidigt som den senaste tekniken utvecklar samhället.

– Veberöd kan bli ett slags forskningsby för landsbygdsutveckling. Vi öppnar upp för kommuner och företag att använda Veberöd som testbädd, säger Jan Malmgren.
Han är pappa till Tim och Linn Malmgren som redan börjat att fundera över dessa frågor tillsammans med Luca Berardi, flerfaldig miljöpristagare.
– Vi vill engagera ungdomarna i by. De har kreativitet och fantasi. De kan diskutera och se vad vi kan göra. Vi har 10-12 år på oss att ställa om samhället enligt FN:s klimatrapport, säger Jan Malmgren.
I nästa vecka, den 24 november klockan 16, bjuder gruppen in till ett stormöte för alla i åldern 8-24 år, då Unga Smarta Byar ska introduceras och frågorna diskuteras.
”Vi bjuder på pizza och kommer tillsammans att prata om vad vi skulle kunna göra. Det kan handla om miljö, hälsa, inkludering – ja, vad du vill som kan göra en by bättre och ännu trevligare att bo och leva i. Vi utgår från de 17 globala mål som FN och världens länder gemensamt har kommit fram till.” står det i inbjudan.
Mötet äger rum hemma hos familjen Malmgren, i Körsbärsdalen (Enelyckan 701).
Initiativtagarna har redan spånat på saker som kan göras bättre. En grönare skola, miljövänligare och smartare avfallstömning, att spara på mat och resurser samt att skapa större trygghet är idéer som har lyfts fram.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss