Joel Eriksson på VM-pallen. Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication
Joel Eriksson på VM-pallen. Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication
Joel Eriksson i Macau. Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication
Joel Eriksson i Macau. Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication

VM-silver för Joel Eriksson

MOTORSPORT Tomelillapågen Joel Eriksson lyckades med bedriften att ta silver i FIA F3 World Cup, VM för Formel 3, vid det anrika gatloppet Macao Grand Prix i Kina.

20-åringen utkämpade i söndagens finalheat en lång och jämn segerkamp med Red Bull-supportade engelsmannen Dan Ticktum, med fick till slut ge sig. Blott 1,2 sekunder från skilde honom från guldet.
Eriksson och Ticktum säkrade därmed en eftertrycklig dubbelseger för det tyska stallet Team Motopark, med fransmannen Sacha Fenestraz som trea. Britten Jake Hughes blev fyra och tysken Mick Schumachen, den regerande Europamästaren, femma.
– Jag kom ju hit med målet att vinna och med tanke på det är jag förstås lite besviken, men ibland får man nöja sig med vad man får, uppger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.
– Men det är så det är i Macao, man måste ha alla pusselbitar på plats hela tiden, och det hade Ticktum i dag. Jag hade lite problem med balansen uppe i berget och han var helt enkelt lite för snabb där. Han fick en liten lucka som räckte för att hålla undan nere på rakan. Han gjorde ett bra jobb hela racet, så det är bara att gratulera. Jag är otroligt glad att ha kunnat bidra till den här dubbelsegern för Team Motopark.

Erikssons VM-silver i Formel 3 kommer anmärkningsvärt nog under ett år då svensken inte tävlat i den populära formelbilskategorin under den ordinarie säsongen. Eriksson, till vardags hemmahörande i tyska DTM, lyckades trots det alltså betvinga den stora majoriteten av världens samlade F3-experter i sitt första race i klassen på ett års tid.
– Jag kör alltid för att vinna, men när allting kommer omkring måste jag ändå vara nöjd med min insats här. Jag har inte kört bilen på ett års tid och att sluta tvåa i VM under de omständigheterna är ändå inte så illa. Det känns OK, och nu får jag kanske en anledning att komma tillbaka igen nästa år …
Racet i Macao kunde genomföras först efter ett längre uppehåll, orsakat av en otäck olycka där tyskan Sophia Flörsch kraschade våldsamt in i en funktionärspostering i loppets inledning. Totalt skadades fem personer i kraschen: två förare, två fotografer och en funktionär. Arrangörerna har låtit meddela att samtliga klarat sig undan förhållandevis lindrigt.

– En väldigt obehaglig krasch, säger Joel Eriksson.
– Jag är glad att Sophia och de andra verkar ha klarat sig relativt väl, de hade nog änglavakt. Det hände på det snabbaste stället på banan och med en brutal kraft. Det som hände bevisar verkligen hur säkra de här bilarna och tävlingarna är. Vi ska vara tacksamma att det är på det sättet. Ibland tar man det för givet.
Joel Eriksson kommer formellt att ta emot sitt VM-silver vid en galamiddag i Macao på söndagskvällen.
Tomelillapågens planer för racingsäsongen 2019 kommer att kommuniceras inom en inte alltför avlägsen framtid.

Sportresultat

Sport i dag