Jonas Hassen Khemiri och Agners Lidbeck. Foto: Stefan Olofsson
Jonas Hassen Khemiri och Agnes Lidbeck samt Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl, Foto: Stefan Sandström
Agnes Lidbeck. Foto: Stefan Sandström
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Stefan Sandström
Bokförsäljning i pausen. Foto: Stefan Sandström
Anders Roslund. Foto: Stefan Sandström
Karin Lindh och Hans Werner. Foto: Stefan Olofsson
Anne Lundgren och Elsa. Foto: Stefan Olofsson
Maryanne och Ingvar Andersson. Foto: Stefan Olofsson
Lene Andersen och Eva Claréus. Foto: Stefan Olofsson
Jonas Hassen Khemiri, Agnes lidberg, Gunilla Wedding och Pernilla Ekdal. Foto: Stefan Olofsson
Författarna signerar på Bokens Dag. Foto: Stefan Sandström
Anders Roslund. Foto: Stefan Sandström
Maja Lundgren. Foto: Stefan Sandström
Många lkom till Hässleholm Kulturhus. Foto: Stefan Sandström
Maja Lundgren. Foto: Stefan Sandström
Agnes Lidbeck. Foto: Stefan Sandström
Mia Dimblad. Foto: Stefan Sandström
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Stefan Sandström
Anders Roslund. Foto: Stefan Sandström

När underhållningen är som bäst

Recension

Bokens dag
Hässleholms kulturhus
Den 17 november
Gäster: Jonas Hasen Khemiri, Agnes Lidbäck, Maja Lundgren, Anders Roslund.
Moderatorer: Gunilla Wedding, Pernilla Ekdahl.

”Vi värdesätter det fria ordet”, är devisen för årets upplaga av Bokens dag. Det kanske låter som en självklarhet, men med det som händer runt om i världen när det gäller tryck-och pressfrihet kan man inte värna och värdesätta det nog. Och fria ord blir det massor av i kulturhusets röda salong under lördagen.

Först ut på scenen är Jonas Hassen Khemiri och Agnes Lidbäck. Det visar sig snabbt att de har ett gemensamt tema i sina senaste romaner – familjen. Jonas behandlar en sons relation till sin far i Pappaklausulen och Agnes visar på hur en syskonrelation kan vara både väldigt nära och väldigt sårig i, Förlåten. Gemensamt för båda är också att de skriver för att hantera världen. Men när det gäller hur de ska ta sig an själva skrivarjobbet är de väldigt olika.
Jag arbetar på två olika sätt, dels utifrån en skrivarupplevelse som är för mig själv, som terapi och som ett nöje. Det vill jag inte ge ut. Det andra är utifrån en läsarupplevelse. Jag tar bort det som är för personligt, vill att läsaren ska kunna läsa in sig själv i texten. Jag vill göra begripligt, förklarar Agnes.

Jonas Hassen Khemiri kan däremot inte skriva om han har en tanke på läsaren.
Jag skriver mig fram till vad en bok ska vara. Jag höll på med ett projekt där jag hade hundratals sidor då jag plötsligt fick upp en mening i mitt huvud. Jag skrev ihop tio sidor utifrån den meningen och kände att det var det jag skulle göra i stället. Det blev Pappaklausulen. Jag lägger allt väldigt nära mig. Det får bara liv om jag är rädd att skriva ner det. När jag skriver om något som är läskigt för mig vibrerar texten.

Så där håller de på, bollar fram och tillbaka hur de gör, vad de gör, varför de gör, och det är oavlåtligt spännande att lyssna. De två moderatorerna Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl blir i det närmaste arbetslösa men samtalet flödar ymnigt utan deras hjälp. De två författarna möts i sina upplevelser, verkar ha genuint kul och det är som att vara en fluga på väggen i ett privat samtal. Riktigt härligt.
Efter en fikapaus är det dags för startfält två, Maja Lundgren och Anders Roslund. Hon är kanske mest känd för sin kulturelitkritiska Myggor och Tigrar som kom ut för tio år sedan och som blev en riktig skandalsuccé. Den förebådade MeToo, men där kvinnor nu sällar sig till en gemensam historia fick Maja Lundgren stå ensam i tvärdraget från den manliga kulturelitens motattack och blev rent av kallad galen. Nu byter hon genre till SF i en annan civilisationskritisk berättelse, Den skenande planeten.

Hon berättar om den utomjordiska människan Ki som bor på planeten Zermina, ett paradis som befolkades av människor i en avlägsen dåtid. Nu ska Ki vara talare på en fredsfest på jorden – en förstörd och överutnyttjad planet där det just varit ett fjärde världskrig.

Anders Roslund håller sig tryggt till samma genre som tidigare – kriminalromanen. Numera utan parhästen Börge Hellström som gick bort 2017. Även han är civilisationskritisk men tar upp ämnen som ligger i nutiden. Efter att ha jobbat som reporter för SVT sadlade han om för att skriva. Det visade att hans böcker gjorde större skillnad än vad ett inslag i Rapport någonsin gjort.
I en roman är man längre tid hos läsaren. Ett rapportinslag är bara någon minut. Det gör skillnad. Vi har tagit upp ämnen som gatubarn och trafficking när ingen trodde att det förekom i Sverige. Reinfeldt bjöd till och med in mig för att prata om det.

Ett är de överens om Maja och Anders. Det går inte att bara vilja påverka. Underhållningen måste komma först och det är när de båda samverkar som det blir som allra bäst.

Bokens dag
Hässleholms kulturhus
Den 17 november
Gäster: Jonas Hasen Khemiri, Agnes Lidbäck, Maja Lundgren, Anders Roslund.
Moderatorer: Gunilla Wedding, Pernilla Ekdahl.

Läs mer: