TECKOMATORP

Hälsa för både ung och gammal

Gamla och unga tränar tillsammans. Parkskolans elever håller pass med de äldre på Ängslyckan som visat sig bli en fullträff. Nu kan skolan få Svenska Barnidrottspriset. Foto: Roger Sunesson/arkiv
Artikel TECKOMATORP Det gäller att hålla flåset uppe
– både för gammal som ung.Därför har Parkskolan i Teckomatorp inlett ett samarbete med äldreboendet Ängslyckan och målet är att alla ska må bra och röra ännu mer på sig.

I torsdags var det därför dags för ett första fyspass för de båda generationerna. Eleverna från årskurs 4, Thea Åkesson, Elvira Nyman och Wilma Brogren såg till att de boende fick ett lagom pass när de höll i träningen.

– Jätteroligt och jättetrevligt. Det är första gången som barnen kommer till oss och det får de gärna göra fler gånger, säger Stig-Åke Nilsson som bor på Ängslyckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Film om Bob Dylans tidiga karriär stoppad

Kultur och nöje
Kultur och nöje

En ny skildring av Bob Dylans tidiga musikkarriär, en så kallad biopic, har stoppats på grund av coronpandemin. Den amerikanska skådespelaren Timothée Chalamet skulle ha spelat den unge Dylan, men inspelningarna är uppskjutna på obestämd tid, rapporterar NME .

Arbetstiteln är "Going electric", då filmen fokuserar på Dylans unga år och perioden då han introducerade elektriska instrument i sin musik. Filmen kan omöjligt spelas in under rådande omständigheter, säger den tilltänkte cinematografen Phedon Papamichael.

– Jag tror inte att projektet är helt dött, men det går inte att få till just nu. Det beror på att vi behöver filma på små klubbar med en hel del statister i 60-talskläder, hår och smink, säger han till Collider .

Timothée Chalamet är mest känd för sin genombrottsroll i "Call me by your name" och spelade nyligen i Greta Gerwigs "Unga kvinnor".

Ann Edliden/TT

Inrikes

C: Lagstifta om bättre individuell vård

Annie Lööf (C). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Centerpartiet vill att regeringen tar fram förslag på lagändringar för att försäkra att personer på särskilt boende får bättre förutsättningar för individuellt anpassad vård. Det skriver partiledare Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson på DN Debatt .

De vill att äldre ska kunna få kvalificerad vård med syrgas och dropp även på äldreboenden. Hemsjukvård, som ökat under pandemin, ska också likställas övrig vård för att endast platsen ska vara det som särskiljer vårdutövandet åt.

Sjuksköterskor och undersköterskor på äldreboenden ska också ges ett större ansvar att vårda de äldre.

"Vi har i dag lärt hur viktigt det är med tidiga insatser mot covid-19, med syrgas mot hög feber, blodförtunnande medel, antibiotika och vätskebehandling. Den typen av behandling ska komma den som behöver det till godo oberoende av i vilken typ av boende den äldre lever sitt liv", skriver Lööf och Jonsson.

Niklas Svahn/TT

Sport

Svenskarna långt efter när Indycar avgjordes

Scott Dixon tillsammans med stallägaren Chip Ganassi. Arkivbild.
Foto: Jeff Roberson/AP/TT
Sport
Sport

Säsongens sista Indycar-tävling avgjordes i helgen på Sankt Petersburgs gator i Florida, USA.

Felix Rosenqvist och Marcus Ericssons stallkamrat Scott Dixon tog hem totalsegern efter att ha slutat trea i racet, och vann titeln. Den 40-åriga nyzeeländaren tog därmed hem sin sjätte Indycar-titel.

– Jag kan inte tacka alla i laget och runt omkring nog för detta, säger Dixon i Viaplays sändning.

Svenskduon Rosenqvist och Ericsson slutade på artonde respektive sjunde plats i racet. Ericsson slutar på en femtonde plats totalt sett, och Rosenqvist kommer in som tia.

Det står sedan tidigare klart att Felix Rosenqvist lämnar stallet Chip Ganassi Racing, och han väntas gå till Arrow McLaren - inget som dock är bekräftat. Marcus Ericsson väntas få fortsatt förtroende hos vinnarstallet.

Cesar Fältskär/TT

Utrikes

Brittisk militär grep fripassagerare på båt

Det Liberiaregistrerade oljefartyget Nave Andromeda filmat från land på söndagen.
Foto: Sky News/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fripassagerare som upptäcktes ombord hotade besättningen på ett oljefartyg i Engelska kanalen. Brittisk militär sattes in och grep fripassagerarna.

"De väpnade styrkorna har tagit kontroll över fartyget och sju individer har frihetsberövats. Polisutredningen kommer nu att fortsätta. Initiala rapporter bekräftar att besättningen är i säkerhet och mår bra", skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

Händelsen inträffade ombord på det Liberiaregistrerade oljefartyget Nave Andromeda nära ön Isle of Wight utanför Englands södra kust. Fartyget lämnade Nigeria i förra veckan och skulle ha lagt till i hamnen i Southampton under söndagen.

"Verbala hot"

Den militära insatsen kom sedan polisen bekräftat att rapporter inkommit om att ett antal fripassagerare var ombord och hade "uttalat verbala hot mot besättningen".

Enligt uppgift till Sky News ska sju fripassagerare ha upptäckts ombord. Den brittiska kustbevakningen meddelade att man sände räddningshelikoptrar, och enligt polisen upprättades en säkerhetszon på knappt fem kilometer kring fartyget.

Enligt obekräftade uppgifter rörde det sig om ett försök att ta över oljefartyget, något som rederiets jurister bestämt förnekat.

Ett specialförband

Enligt kanalen Isle of Wight radio var det enheter ur den brittisk militära specialstyrkan Special Boat Service (SBS) – ett systerförband till den mytomspunna elitstyrkan Special Air Service (SAS) – som användes i insatsen.

SBS är baserade i kuststaden Poole, mindre än tre mil väster om Isle of Wight.

Uppgiften om att SBS deltagit i operationen är något som en talesperson för försvarsdepartementet i London inte vill kommentera.

Precis som i Sverige är myndigheterna mycket ovilliga att säga något om specialstyrkornas göranden och låtanden.

Landskrona

Voltade på E6 – oskadd

Landskrona
LANDSKRONA

En singelolycka inträffade strax norr om Landskrona vid 21.22 på söndagskvällen. En bil i södergående riktning på E6 voltade, och räddningsenheter skickades till platsen.

Föraren i bilen klarade sig dock utan fysiska skador.

Fordonet ska bärgas från platsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

USA: "Humaitärt eldupphör" i Nagorno-Karabach

Utrikes
Utrikes

Armenien och Azerbajdzjan har enligt USA kommit överens om ett "humanitärt eldupphör" i striderna som pågått sedan slutet av september om den kaukasiska utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

I ett gemensamt uttalande från USA:s UD och de två stridande ländernas regeringar meddelas att eldupphöret kommer att träda i kraft på måndag morgon klockan 8 lokal tid.

Men tidigare vapenvilor i konflikten mellan länderna har inte blivit långvariga.

Det omstridda området tillhör formellt Azerbajdjzan, men är i praktiken självstyrande under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Inrikes

Flicka föll från fönster – misstänkt släppt

En man har släppts men är fortfarande misstänkt för mordförsök på Frösön utanför Östersund . Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man som suttit anhållen misstänkt för mordförsök på Frösön utanför Östersund har släppts, uppger Östersunds-Posten . Han är dock fortfarande misstänkt för brott.

Det var i torsdags som en 16-årig flicka föll från ett fönster på tredje våningen. Hon var vaken och talbar när hon fördes till sjukhus men skadeläget är enligt ÖP oklart.

Mannen anhölls i fredags och släpptes på söndagsförmiddagen.

– Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter, säger Karl Jigland på Åklagarmyndighetens presstjänst till tidningen.

Lars Brandelius/TT

Utrikes

Chockgranater mot demonstranter i Belarus

Belarusisk kravallpolis bevakar de tiotusentals demonstranter i huvudstaden Minsk som protesterar mot regimen under söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals människor i Belarus har för elfte söndagen i rad givit sig ut på gatorna för att protestera mot regimen. I huvudstaden Minsk rapporteras kravallpolis ha avlossat chockgranater för att skingra människomassorna.

Ända sedan det kritiserade presidentvalet den 9 augusti – som enligt officiella men starkt ifrågasatta siffror vanns stort av den sittande Aleksandr Lukasjenko – har oppositionen demonstrerat med krav på hans avgång och ett nytt val.

Även på söndagen strömmade tiotusentals ut på gator och torg i huvudstaden Minsk och andra städer, samtidigt som även säkerhetsstyrkorna mobiliserade, tunnelbanestationer stängdes, vägar spärrades av och mobiltrafiken begränsades.

Oppositionen har manat till generalstrejk med början på måndag för att sätta press på den 66-årige Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994.

Flera gripna

Demonstranter i Minsk skanderade "Strejka", viftade med landets gamla rödvita flagga – som är en symbol för oppositionen – och slog på trummor.

Enligt människorättsorganisationen Vesna har nästan 160 människor gripits i Minsk under dagen.

Där greps bland andra två lokala journalister, enligt en lokal journalistorganisation. I staden Lida i västra Belarus greps tiotals demonstranter som också möttes av säkerhetsstyrkornas tårgas, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, skriver i ett uttalande att en generalstrejk bryter ut på måndagen om inte regimen lever upp till "folkets ultimatum".

"I dag har regimen återigen visat belarusier att våld är det enda den är kapabel till", skriver hon på meddelandetjänsten Telegram på söndagen.

"Därför inleds en nationell strejk i morgon, den 26 oktober", fortsätter hon.

Oklart hur många

Men hon medger att det är oklart hur många som faktiskt kommer att strejka.

Många belarusier räds myndigheternas hot och påtryckningar och är rädda för att förlora sina jobb, sade hon under ett besök i Köpenhamn på fredagen.

– Vi organiserar inte strejkerna själva, det är upp till människor att på egen hand besluta om de är redo eller inte.

USA, EU, Storbritannien och Kanada har alla infört sanktioner mot regimen efter valet. Ryssland har däremot ställt sig på Lukasjenkos sida.

FAKTA

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Valet var enligt bedömare inte demokratiskt. Oppositionsledare greps före valet och det finns en rad rapporter om valfusk.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL