Ludovica Nasti som den unga Lila.Foto: Eduardo Castaldo
Elisa Del Genio som Elena och Ludovica Nasti som Lila. Pressbild
Foto: Eduardo Castaldo
Ludovica Nasti och Elisa Del Genio som Lila och Elena i det bostadskvarter som byggts upp i ett industriområde i Neapel för tv-inspelningen. Foto: Eduardo Castalo

Behåller fokus på flickornas blick

TV-serie/recension

tv-serie
My brilliant friend,
avsnitt 1 och 2 Baserade på Elena Ferrantes roman Min fantastiska väninna Manus: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci och Saverio Costanzo
Regi: Saverio Costanzo Medverkande: Elena och Lila som barn spelas av Elisa Del Genio och Ludovica Nasti, och som tonåringar av Margherita Mazzucco och Gaia Girace.
Premiär: Stockholms filmfestival 12/11, HBO Nordic 19/11
Betyg: 4

Precis som för så många andra är Elena Ferrantes hyllade Neapelkvartett en av de mest uppslukande läsupplevelserna jag haft på mycket länge. En komplex vänskap speglad i ett lands sociala och politiska utveckling och skriven som en riktig bladvändare är det få läsare som kunnat motstå.
När det sedan blev klart att kvartettens första del var på väg att bli tv-serie kände jag mig både tveksam och nyfiken. Ville jag verkligen få denna upplevelse invaderad av bilder och någon annans tolkning. Och samtidigt – hur gör man ett sådant här romanbygge rättvisa i tv-serie-formatet?
Efter de två första avsnitten, av totalt åtta, är jag rejält positivt överraskad. Regissören Saverio Costanzo och de andra inblandade har hittat en fin ton som fångar barndomen och de två flickornas perspektiv på just det magiska men också brutala sätt som Ferrante använder.
Serien håller sig också en bra bit ifrån socialrealism i Neapels fattiga kvarter – som för övrigt byggdes upp i ett nedlagt fabriksområde norr om Neapel just för inspelningen – och vågar sig på en mer melodramatisk, teatral ton som fungerar utmärkt.
Och det är de två flickornas blick, även rent bildmässigt, som är i fokus. Genom dem ser vi klasskamraterna med sina olika förutsättningar, kvarterets kvinnor i sina konflikter och sitt hopplösa underläge i det patriarkala samhället, våldet som bubblar under ytan i så väl hemmen som på gatorna, kriminaliteten som styr och drar i synliga och osynliga trådar.
Och så klasskillnaderna som finns bakom allt det här.

Måhända att de två inledande avsnitten stundtals är väl mycket som en parodi på en italiensk film med sitt människomyller, de hetsiga rösterna, de plötsliga utbrotten men det fungerar.
Och Elisa Del Genio och Ludovica Nasti som spelar Elena och Lila som barn är suveräna – här finns både uppgivenhet och trots och relationen mellan dem är tydligt komplicerad och ständigt skiftande i maktöverläge redan från början. Möjligen är tv-seriens Lila aningen vekar än den Lilla jag minns från böckerna. Å andra sidan är min minnesbild präglad av hela kvartetten och de två kvinnornas utveckling över tid.
Hur det kommer att gå att förvalta denna utveckling och det ständiga skiftena i överläge och underläge liksom glidningarna som gör att man ibland ser dem som två sidor av en person i fortsättningen är svårt att avgöra än.
Ännu svårare kan det bli med alla aspekter av Italiens och Neapels utveckling från 50-tal till nutid. Än så länge följer serien i alla fall böckerna nära och med en respekt för ursprungshistorien som fungerar. Naturligtvis kan en tv-serie i det här fallet aldrig slå läsupplevelsen. Däremot kan det bli en bra och annorlunda tv-serie. Inte minst för att den, som tur är, är gjord på italienska och neapolitansk dialekt och i samarbete med RAI. Den kan också bli en del i ett växande Elena/Lila-universum som också snart kompletteras med en svensk teateruppsättning i Stockholm, baserad på ett brittiskt manus baserat på alla fyra böckerna.
Fortsättning följer …

tv-serie
My brilliant friend,
avsnitt 1 och 2 Baserade på Elena Ferrantes roman Min fantastiska väninna Manus: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci och Saverio Costanzo
Regi: Saverio Costanzo Medverkande: Elena och Lila som barn spelas av Elisa Del Genio och Ludovica Nasti, och som tonåringar av Margherita Mazzucco och Gaia Girace.
Premiär: Stockholms filmfestival 12/11, HBO Nordic 19/11
Betyg: 4