Lena Axelsson (S) på gågatan i Skurup

Nazihälsningar vid fullmäktige

Skurup ”Sieg Heil” ropade ungdomar utanför Nils Holgerssongymnasiet innan fullmäktige- mötet i torsdagskväll.
– Jag vill inte bli bemött med det när jag ska in på ett demokratiskt möte, säger politikern Lena Axelsson (S).

– Det är hets mot folkgrupp. De kan inte veta om jag är jude eller inte, fortsätter Lena Axelsson.

Vid femtiden på torsdagseftermiddagen anlände Lena Axelsson (S), före detta kommunfullmäktiges ordförande, till torsdagens möte i gymnasieskolan.
Några fler politiker anlände till parkeringen och gick mot ingången på hörnet, närmast fullmäktigesalen, när Axelsson närmade sig huvudentrén där ungdomar i arbetskläder med reflexer stod och stimmade.
– Det får de gärna göra, stimma och skoja, säger Axelsson.

Men plötsligt ropade de ”Sieg Heil” och ”Arbeit macht frei.”, berättar Axelsson.
Hon tyckte det var fruktansvärt obehagligt och utgår från att ungdomarna var väl medvetna om att det var dags för ett nytt fullmäktigemöte på skolan. Särskilt obehagligt tycker hon att det är med tanke på att Socialdemokraterna blivit illa bemötta tidigare.
– Sist väste de djävla sosse när jag och en kollega var här, berättar hon.

Med tanke på att det varit flera tillfällen med beteende från ungdomarna som Axelsson ifrågasätter starkt har hon skrivit till rektor Eva Le Grande och bett om en uppdatering på hur det går med värdegrundsarbetet på skolan.
– 76 procent av eleverna röstar på SD och det får de göra i en demokrati. Men det här går långt utanför yttrandefriheten och det signalerar något annat, säger hon.
– Hur ska de klara sig i vuxenblivet och driva egna företag med den här attityden gentemot samhället och människor? undrar hon.
– Vi vuxna måste vägleda dem, säger Axelsson och tillägger att hon måste informera rektor om hur ungdomarna beter sig utanför skoltid, och få ett slut värdegrundsproblematiken på skolan.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev