Tummen upp för en säkrare värld

I helgen samlades världens mäktigaste ledare i Paris för att manifestera att det gått 100 år sedan slutet av första världskriget. Firandet i Paris var pompöst och fyllt av olika ceremonier som inte grumlades av det strilande regnet. I grunden är mötena mellan världens mäktigaste ledare väldigt viktiga. Den personkemi som kan skapas mellan dem ökar förutsättningarna för ömsesidigt förtroende. De personligt goda kontakterna mellan Ronald Reagan och Michail Gorbatjov
och mellan Bill Clinton och Boris Jeltsin la grunden för avspänning mellan världens två militära supermakter. Av det skälet är det en liten filmsekvens från helgens möte i Paris som fastnar i minnet. Vid den gemensamma ceremonin vid Triumfbågen kommer Vladimir Putin lite försenad fram till estraden där övriga ledare redan står. När han och Donald Trump får ögonkontakt skiner bägges ansikten upp och när Putin skakar hand med sina kollegor och sedan kommer fram till Trump ser man hur han efter handslaget gör tummen upp och får en ömsint klapp på axeln av Trump. Det kan inte tolkas på annat sätt än att de gillar varandra och känner förtroende trots att bägge pressas av ett internationellt stämningsläge där olika krafter vill blåsa under motsättningar.
De två världsledarnas kompisskap stärker mig i min övertygelse om att vi här och nu kommit in i den fredligaste eran i den moderna världshistorien, vilket givetvis är något att göra tummen upp för.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...