Svårt se att Lööf kan lyckas

Så blev det också Annie Lööfs tur att få uppdraget att sondera möjligheten att bilda regering. Utsikterna ser knappast särskilt goda ut med tanke på att Ulf Kristersson som ledare för Alliansens största parti misslyckades.
I går kommenterade Annie Lööf regeringsfrågan med orden: – Vi kommer inte att sitta i en S-ledd regering och vi har inte heller några planer eller beslut på att släppa fram en S-regering. Det är tydliga besked. Men vad finns då kvar för alternativ?
Socialdemokraterna kan inte tänka sig att ingå i en blocköverskridande regering där inte Stefan Löfven blir statsminister. Det gäller oavsett om Ulf Kristersson eller Annie Lööf skulle leda en sådan regering. Nästan lika osannolikt är att S skulle acceptera en liten minoritetsregering bestående av C och L. Det enda skälet Socialdemokraterna skulle kunna ha för att rösta för en sådan regering är att S därmed definitivt skulle skjuta Alliansen i sank, och sedan kanske vid en lämplig tid driva fram ett nyval och kraftigt stärka röststödet för S.
Politik är det möjligas konst men även det omöjligas vetenskap, sa en gång den brittiske premiärministern Harold McMillan. Men för närvarande känns det som om partierna målat in sig i ett hörn. Kanske blir det ett nyval trots att inga vill ha det och det troliga resultatet är att vi får ungefär samma situation som nu.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev