Ulf Kristersson Foto:TT

Makt till varje pris

Som förväntat blir inte Ulf Kristersson statsminister i en M+KD-regering med stöd av SD. Han var sannolikt väl medveten om att det inte skulle gå vägen. Det är historiskt: det är första gången sedan enkammarriksdagen som talmannens förslag faller. Problemet är att det finns olika slags makt och Ulf Kristersson sökte fel sort. Den makt man får genom att ta den till varje pris, med uppoffring av egna värderingar och gamla allianser, är skör och kortvarig. Kristersson hade blivit statsminister i en regering på nåder.

Hur länge skulle Sverigedemokraterna låtit Ulf Kristersson leda innan de ställde krav som gjorde att han skulle få välja mellan att anpassa sig till deras politik, eller att avgå? Partiet formulerar sig tydligt i sitt pressmeddelande inför omröstningen: ”Vi är också beredda att närsomhelst under mandatperioden fälla en regering vars politik går i fel riktning.” Sådan makt är inte mycket värt. Alliansen fick inte tillräckligt många röster för att bilda regering.

Att försöka bilda regering med ett parti som inte är borgerligt, luckrar självklart upp alliansen. Det är alltså inte mittenpartierna som riskerar alliansen, det är Moderaterna och Kristdemokraterna, som hellre regerar med någon annan för maktens skull än vårdar relationerna inom alliansen. Detta oavsett vad arga Moderater vill få det till. I fixeringen vid SD glömmer man bort att det handlar om att mittenpartierna vill se en liberal politik och inte vill ut på varken höger- eller vänsterkanten. Man kan lägga märke till att mittenpartierna inte heller är intresserade av att samarbeta med Vänsterpartiet.

Kristerssons beslut att försöka ta regeringsmakten högeråt har nästan säkert med splittringen inom Moderaterna att göra. Skånska moderater har på eget bevåg redan inlett samarbete med SD. Alliansen är inte Kristerssons största utmaning om han ska kunna bli statsminister längre fram, vilket trots att det ser mörkt ut nu inte är helt omöjligt. Det är det egna partiet som är problemet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev