Det bästa brottet är det som aldrig begås

Avhopparverksamheten fungerar dåligt på många ställen i Sverige. Ibland finns det ingen hjälp att få alls. Enligt en rapport som Sveriges Television fått en förhandstitt på, som kartlägger mönster, tendenser och kopplingar i och mellan organiserad brottslighet, är det fler som ägnar sig åt organiserad brottslighet än man tidigare trott.
Det är på många ställen svårt på gränsen till omöjligt att få hjälp för den som vill hoppa av och lämna gängkriminaliteten. Det finns ingen skyldighet för kommunerna att tillhandahålla avhopparverksamhet, vilket gör att många inte prioriterar det. Det förvånar att till exempel utanförskapsområden i Stockholmstrakten är usla på avhopparverksamhet. Det är olyckligt: brottslighet kostar samhället pengar och lidande. Det bästa brottet är det som inte begås från början. Den bästa brottslingen är den före detta brottslingen. Att hjälpa kriminella bort från det kriminella livet gör att man slipper kostnaderna för att utreda framtida brott och att laglydiga medborgare slipper bli brottsoffer. Medelåldern på gängkriminella var 19 år. Det finns utmärkta möjligheter att hindra så unga kriminella från att bli vuxna kriminella med högre ”kompetensnivå”.
Moderaternas talesperson i rättspolitiska frågor, Tomas Tobé, efterlyser en internationell samordning kring avhopparverksamheten. En sådan borde ha funnits på plats för länge sedan.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev