Aktivitetsparken i Malenas park i Sjöbo är klar och öppnar nu på lördag. Tim Lindahl, 14, fick lov att teståka i skejtdelen när parken visades upp för pressen på onsdagseftermiddagen. – Den känns riktigt, riktigt bra! Det här har man längtat efter i flera år, säger han. Foto: Caroline Stenbäck
Stig Petersson (t v) från SPF och Jan Serverinsson (t h) från PRO testar boulebanan. – Den är lite mjuk, men den sätter sig nog snart, säger Jan Serverinsson. Foto: Caroline Stenbäck
Nicole Thomasson, 11, har hållit på med parkour i cirka två år i föreningen Tip Generation. - Det har blivit bra. Det ska bli roligt att vara här, säger hon om anläggningen. Foto: Caroline Stenbäck
– Äntligen! Det säger Emanuel Hansson, ordförande i Tip Generation, om att de fått en parkourbana i Sjöbo. Foto: Caroline Stenbäck
Så här ser skylten för parken ut som har planerats i några år. I november 2015 påbörjades en utredning, en medborgardialog gjores 2016 och första spadtaget togs i maj 2018. Foto: Caroline Stenbäck
– Vi har medvetet valt att blanda aktiviteter för yngre och äldre. Vi tror att det blir ett bättre klimat och mer levande då, säger Jesper Andersson, chef för tekniska förvaltningen. Foto: Caroline Stenbäck
Emanuel Hansson. Foto: Lennart Larsson
Tim Lindahl, 14, testar skejtdelen. Foto: Caroline Stenbäck

Aktivitetsparken får godkänt

SJÖBO På lördag ska den invigas, Sjöbos nya aktivitetspark.
På onsdagseftermiddagen fick några av de som hjälpt till att utforma de olika delarna testa dem för första gången.

Tim Lindahl, 14, fick för första gången testa sin bräda fullt ut i parkens skejtdelar.
– Riktigt bra! var hans omdöme.
Han har suttit med i kommunens referensgrupp för parkbygget och hjälp till med utformningen av de tre skejtbanorna – street, flow och bowl.
I gruppen har även boulespelaren Jan Severinsson från PRO:s samrådsgrupp suttit med. Även han var nöjd med den stora boulebanan, 32 gånger 15 stor, efter en testomgång mot Stig Petersson.
– Den ser bra ut. Men jag har ju suttit med i referensgruppen sedan starten så jag kan ju egentligen inte klaga! skrattar han.

Även Emanuel Hansson, ordförande i parkourföreningen TIP Generations Sjöbo, är nöjd med aktivitetsparken, parkens hinderdel.
– Jag var med på det första mötet för tre år sedan och redan då fanns det förslag på att det skulle finnas parkour i parken. Så då ville jag vara med och se till att den blev så bra som möjligt.
Han hoppas att parken ska bli en mötesplats för Sjöbobor, framför allt för ungdomar, och bli en plats de vill gå till.

Parkourdelen av parken är utformad med olika svårighetsgrader. Vill man börja med låga hinder går det bra.
– Jag hoppas att tjejer som kanske inte vågar komma till föreningen med en gång kanske kan testa här först och få en liten grund.
Exakt vad parken kommer att kosta är inte helt klart ännu.
– Det kommer att sluta på 9, 4 miljoner, kanske 9,6, säger kommunens tekniska chef, Jesper Andersson.
Om kommunen hinner skicka in slutredovisningen före den 27 november går Boverket in med cirka fyra miljoner kronor.

Parkens belysning kommer att dimmas ner på kvällen och släckas helt runt tiotiden.
– Vi kan ställa in det om det behövs en annan tid. Men när det är släckt är det svårt att utöva någon aktivitet. Det finns dock trygghetslampor uppsatta på flera ställen i parken, säger Åsa Löfgren, utvecklingsledare på tekniska förvaltningen.
Parken öppnas för allmänheten på lördag klockan 10 och då blir det också invigning. Då marscherar Sjöbo ungdomsorkester in i parken. Därefter blir det två invigningstal – ett av tekniska nämndens ordförande Jörgen Jönsson (C) och därefter ett tal till av ktf-utskottets ordförande, partikamraten Ulrika Axelsson.

När talen är avklarade kan man titta på uppvisningar i parkour skateboardåkning eller boule. Sedan är det fritt fram att ta parken i besittning och prova alla dess delar, kanske ta ett parti schack på det stora brädet eller bara titta på och njuta av en korv och en dricka som kommunen bjuder på.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev