I jul blir det lättare för handlare i Lund att pynta utanför sina butiker. Kommunen tillåter dekorationer utan en vanlig tillståndsansökan. foto: lunds kommun

Uppmanar handlare att bidra till julstämning

lund Kommunen och Handelsföreningen uppmuntrar handlarna i staden att dekorera utanför sina lokaler till jul. Ett tillstånd som vanligtvis krävs behövs inte – allt för att bidra till julstämningen.

Det behövs ingen tillståndansökan för att dekorera utanför sina butiker eller lokaler i jul.
Kommunen vill göra det enklare för handlarna att bidra till en bra julstämning.

Anledningen är det senaste årets olika byggnadsprojekt i Lund.
– Det har varit ett år där alla vi som rör oss och handlar i centrum har blivit utmanade med olika typer av byggnationer och liknande. De flesta har nog full förståelse för det, men det kan ändå vara en utmaning, säger Karl-Oscar Seth, som är stadsträdgårdsmästare på tekniska förvaltningen.

Syftet med initiativet är att få ännu mer mysstämning kring jul.
Ett vanligt tillstånd för markupplåtelse enligt den lokala ordningsstadgan behövs inte i det här specifika fallet.
– Vi ville förbättra möjligheterna för handlarna, att dels ta gaturummet i besittning men samtidigt marknadsföra sig själva och skylta lite extra mycket, säger Karl-Oscar Seth.
Möjligheten för handlare att julpynta utanför sin lokal gäller från och med den 30 november till och med julafton.

Det gäller både handlare i Lunds stad och i de östra tätorterna.
– Varje år satsar vi på att smycka staden inför julen, men om alla handlare hjälper till blir det bättre. Vi hoppas på flera effekter och man ska känna att man kan göra skillnad. Det blir ett vackrare gaturum och handlarna kanske säljer mer, men om man kommer på besök i Lund så ska man känna ”Vilken stad!”, säger Karl-Oscar Seth.
Samtidigt är det viktigt att man inte tar upp hela trottoaren, menar han. Även om försäljning utanför handlarnas lokaler tillåts ska den inte begränsa framkomligheten.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...