Skånsk linolja på export

På landet I början på 80-talet blev målaren Hans Allbäck sjuk av lösningsmedlet i färgen. Han och hustrun Sonja startade då tillverkning av linoljefärg och har sedan dess levererat färg till byggnader över hela världen – bland annat till Versailles.

Ibland kan en motgång vändas till framgång.
Fråga makarna Sonja och Hans Allbäck utanför Ystad som i början på 80-taket drabbades hårt när Hans blev sjuk på grund av sitt jobb som målare. Men bakslaget vändes till succé när de tillsammans startade Allbäcks färg och började tillverka linoljefärg – miljövänligt och utan skadliga lösningsmedel.
– Man kan säga att vårt företag började med en personlig katastrof och utvecklades till en succé. Vi började fundera på om man inte skulle kunna tillverka egen färg av linolja, helt utan lösningsmedel, så som man gjorde förr. Om den färgen dög på 1700- och 1800-talet så borde den väl duga nu! Massor med byggnader från den tiden står ju kvar och är hur fina som helst, säger Sonja Allbäck.
Det började i liten skala på en gammal gård utanför Öveds kloster. Sen utvecklades det och fler och fler människor fick upp ögonen för företaget. I början gjorde de bara färg till sina egna fönsterrenoveringar, men fler och fler blev intresserade och 1997 började de tillverka färg även för försäljning.
Ett kvitto på att färgen håller högsta kvalitet fick paret 2012 då de fick uppdraget att leverera färg när Versailles 3 000 fönster skulle renoveras.

– Versailles står ju på världsarvslistan så det kändes självklart väldigt högtidligt. Det var många vänner och bekanta som ringde och gratulerade. Det kändes stort!
Versailles kan utan överdrift kallas världens mest kända slott. De hade hört talas om Allbäcks färg och fått goda referenser efter företagets tidigare leveranser till bland annat citadellet i Landskrona, Lunds universitet och franska ambassaden i Köpenhamn.

– En dag fick vi en inbjudan att åka till Paris och titta på slottet och ge förslag på hur man kunde gå vidare. Det var väldigt spännande. Vi hade lite problem eftersom få där kunde prata engelska, men vi fick hjälp med tolkningen av en av våra återförsäljare. En delegation från franska staten besökte oss i Ystad för att lära sig mer om hur man använder färgen. Det var både roligt och intressant.
Var det inte nervöst att spela en så viktig roll när ett av världens mest berömda slott skulle renoveras?
– Det känns bara väldigt roligt, vi hade ju levererat färg till viktiga och gamla byggnader förr. En del av fönstren på Versailles är från 1600-talet och de är producerade för att målas med linoljefärg, det är då de mår bäst. Tyvärr har en del av fönstren tidigare målats med plastfärg, och det är aldrig bra.
Det hedersamma uppdraget ledde bland annat till att SVT gjorde en entimmes dokumentär om familjeföretaget.

Trots att både Hans och Sonja är över 70 är de fortfarande aktiva i sitt företag.
– Pension har vi inte tid till riktigt än. Vi har så vansinnigt roligt så varför skulle vi sluta nu? Men vi satsar nu på att utbilda en ny ung generation som ska ta över. När vi på 80-talet började prata om att renovera fönster med linolja tyckte folk att vi var väldigt konstiga. Miljötänkandet hade ju inte kommit igång riktigt men idag är det vårt levebröd och nu ligger vi i frontlinjen med vårt arbete. Har man arbetat i motvind i över 30 år och äntligen börjar få resultat, då vill man inte sluta!