– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi berättar hela historien, att det judiska folket inte bara damp ner i Israel 1948, säger Christine Rundqvist från Vänskapsförbundet Sverige-Israel, som sett till att utställningen visas i Malmö. FOTO: Joakim Stierna
Föreningen Israels vänner, här representerad av Anki Ander, som sitter i den svenska styrelsen, har ett bord på utställningen för att berätta om sin verksamhet.
Per Svensson, kontraktsprost i Malmö, och biskop Johan Tyrberg, markerade samfundens enighet genom sin närvaro.
Utställningen Jerusalem visas i Europaporten på Stadiumgatan.

Judiska historien lyfts fram

Malmö Efter de senaste månadernas händelser, med attentat mot judiska personer som lever i Malmö/Lund-området, är Jerusalemutställningen mer angelägen än någonsin.
Om detta rådde enighet när den invigdes i Europaporten på tisdagskvällen.

– Jag är här för att själv se på utställningen och för att visa att jag tycker att det är viktigt att vi har judiska människor som bor och lever i Lund och Malmö, säger biskop Johan Tyrberg, en av gästerna.
– Med tanke på den pågående konflikten mellan Israel och Palestina måste vi också lyfta fram den historiska bakgrunden. Det judiska folket har liksom alla andra rätt att vara stolt över sina historiska rötter. I en multikulturell stad som Malmö är det också betydelsefullt att alla grupper får samma chans att lyfta fram det historiska perspektivet, säger Moshe David HaCohen, rabbin i den judiska församlingen i Malmö.
Jerusalemutställningen, som lyfter fram olika perioder i det judiska folkets långa historia, har tidigare visats bland UNESCO-byggnaden, FN-huset, Vatikanen och i den amerikanska kongressen.
Utställningen har skapats av FN-organet UNESCO tillsammans med Simon Wiesenthal Center, en organisation som för några år sedan avrådde judar från att resa till Malmö på grund av antisemitismen som finns i staden.

Christine Rundqvist från Vänskapsförbundet Sverige-Israel, som är medarrangör till utställningen när den visas i Sverige, berättar om att den inte har tagits väl emot av vissa grupper.
– Vi visade en del av utställningen under Almedalsveckan. Nynazister hoppade på oss och slog ner en av oss. Sedan ställde de sig utanför tältet så att människor inte vågade gå in, säger hon.
Även palestinier protesterade. Några sade att föreningen inte fick visa den israeliska flaggan. De hotade med att ta den och göra en flaggbränning, uppger Christine Rundqvist.
– Men vi måste berätta hela historien om Israel. Om man ska ta beslut om framtiden, måste vi veta hur det såg ut under historien, säger hon.
Christine Rundqvist menar att antisemitiska yttringar inte är något som är unikt för Malmö.
– Det finns överallt. Många av mina kompisar vågar inte bära Davidsstjärnan, säger hon.

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...