Lund

ESS Campus ska börja byggas i december

ESS Campus blir det första besökare och forskare ser när de anländer till ESS. SKISS: Skanska
Lund
Lund De kontor, laboratorium och verkstäder som hör till den nya forskningsanläggningen ESS börjar byggas under nästa månad.ESS Campus, som anläggningen heter, kostar 475 miljoner att uppföra. Skanska ska utföra arbetet.

Byggbolaget har flera stora projekt i staden och ansvarar för bygget av spårvägen och den stora forskningsanläggningen, ESS.

ESS Campus ska ligga intill den sistnämnda. Komplexet består av tre byggnader med en sammanlagd yta på 20 000 kvadratmeter. Campusområdet i sin helhet är ungefär dubbelt så stort.

Skanska har under december arbetat med förberedelser för projektet tillsammans med ESS. Allt är nu färdigt för en byggstart i december.

– ESS Campus blir anläggningens ansikte utåt och vi ser fram emot att fullborda arbetet med denna viktiga anläggning för Lund. Vi bygger för framtiden med högt ställa hållbarhetsmål, säger Jörgen Christiansson, distriktschef för Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

Målet är att byggnaderna ska kunna miljöcertifieras enligt den högsta nivån, som heter Breeam outstanding.

ESS Campus ska stå färdigt i slutet av 2020.

ESS äger inte ESS Campus, utan hyr av bolaget Skandrenting via dess dotterbolag SKR Spallation AB.

Julia Öberg, pressansvarig för ESS, uppger att de 500-550 personer som kommer att arbeta med ESS ska flytta in i de nya lokalerna när de är färdiga. I dag sitter de anställda i tillfälliga lokaler ute på sajten.

– Inne i forskningsanläggningen finns i princip inga personalutrymmen, säger hon.

Den största personalkategorin blir tekniker som sköter anläggningen och hjälper de besökande forskarna.

Lund

Vill ha bättre miljöåtgärder

En skiss över det nya Brunnshögsområdet.
Här är området som ska miljöskyddas.
Fotograf: Illustrationer: Brunnshögsprojektet
Lund
LUND Återanvänd jordmassorna inom området. Gör mer noggranna utredningar om buller, och luft. Det är några av de åtgärder som miljöförvaltningen vill ha genomförda innan detaljplanen för centrala Brunnshög antas.

Här är det tänkt att det ska byggas 250-370 bostäder, kontorslokaler för 150 personer och 340 bilplatser i så kallade mobilitetshus. Lunds kommun äger marken och ska dela ut de olika delar via bland annat en markanvisningstävling.

Tätbebyggt område

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Läkarstudent dömd till två års fängelse för våldtäkt

Bild på grinden in till Högsta domstolen i Stockholm.
Högsta domstolen i Stockholm.
Fotograf: Magnus Andersson/TT
Lund
Lund Läkarstudenten dömdes av tingsrätten till två års fängelse men överklagade. Högsta domstolen har nu slagit fast tingsrättens dom.

Det var hösten 2018 som läkarstudenten, som då var ordförande i Medicinska föreningen, tvingade en kvinnlig student till sexuella handlingar som kan jämföras med samlag.

Fler vittnesmål

I juni 2019 dömdes han två års fängelse för våldtäkt på grundval av ett flertal vittnesmål från personer som kvinnan berättat om händelsen för strax efter den inträffade.

Först överklagade läkarstudenten till till hovrätten som redan då gick efter tingsrättens dom. Nästa steg blev då Högsta domstolen som efter att ha gått igenom materialet funnit att det inte finns anledning till att meddela prövningstillstånd.

Vunnit laga kraft

Universitetets avskiljningsnämnd har inte velat stänga av studenten från läkarstudierna eftersom domen överklagats och inte vunnit laga kraft, något som nu inte längre är fallet. Under tiden har studenten dock hindrats från att genomföra den delen av utbildningen som är placerad på sjukhusen, vilket krävs för att få läkarlegitimation.

Coronaviruset

Lunds kommun: Skippa valborgsfesten

Flera människor sitter trångt i gräset i Stadsparken i Lund för att festa den siste april.
Över 20000 personer firade traditionsenligt siste april i Stadsparken i Lund 2019.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Alla de festglada som tänkt att komma till Stadsparken för spontanfest siste april uppmanas av kommunen att tänka om och stanna hemma.

I år är det traditionsenliga firandet på valborgsmässoaftons kväll den 30 april i Stadsparken i Lund inställt på grund av Covid-19.

Kommunen kommer inte ge tillstånd att spela musik från Vita scenen.

Däremot kan man inte formellt ställa in den spontanfest som brukar locka mellan 25 000 - 30 000 besökare varje då det festen saknar en arrangör.

Men Lunds kommun uppmanar, tillsammans med Polisen, alla att stanna hemma och skippa valborgsfesten i år.

– Vårt gemensamma mål är att minimera smittspridning, skydda riskgrupper och att inte överbelasta sjukvården. Det här handlar om att ta hand om varandra. Nu ställer vi om vår planering och fokuserar på att nå så många som möjligt med budskapet om att stanna hemma, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Lund

Två hotade psykiatripersonal

En skylt där det står psykiatri.
Personalen på psykiatrimottagningen i Lund har polisanmält flera hot som har lett till åtal.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
LUND Fängelse respektive skyddstillsyn blev domen för två personer som vid olika tillfällen har hotat personal vid vuxenpsykiatrin i Lund. I det ena fallet handlade hoten om att personen inte fick regelbunden behandling för sitt psykiska mående.

Den 45-årige mannen har skickat ett flertal telefonsamtal och även via e-mejl uttalat och skickat dödshot riktat mot flera anställda inom vuxenpsykiatrin i Lund när han tyckte att han inte fick hjälp med sina problem.

Rasistiskt hot

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Bråk mellan två berusade

Lund
LUND En polispatrull fick rycka ut strax före klockan ett under natten mellan fredagen och lördagen när det uppstod ett bråk mellan två berusade män på Kyrkogatan.

– Vad bråket handlade om visste knappt de inblandade men en misstänkt 25-åring ska enligt två vitten ha slagit ett karateslag mot en 20-åring, berättar kommunpolis Joakim Nyberg.

20-åringen kom gående med två vänner efter en kväll på krogen när de stötte på den misstänkte mannen och bråk uppstod.

När polisen kom till platsen var 35-åringen borta men de tre männen kunde identifiera honom eftersom att de var bekanta med varandra.

Lund

Domkyrkan livesänder påskens gudstjänster

Lund
Lund Påsken är en av kyrkans stora helger då det vanligtvis är många besökare som kommer till gudstjänsterna. Men i år blir det annorlunda och domkyrkan i Lund väljer att sända gudstjänsterna live via Youtube.
PREMIUM

Möjligheten att ta del av gudstjänsterna på plats är begränsade men eftersom man vill nå ut till så många som möjligt i alla fall, kommer tre olika gudstjänster från domkyrkan att livesändas på den egna Youtube-kanalen.

Den första gudstjänsten sänds på långfredag, sedan följer även livesändningar på påskafton och påskdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Stängda Krognoshuset digitaliserar utställning

Lund
Lund Krognoshuset i Lund har stängt för publik för tillfället. Men just nu arbetar man i stället för fullt för att digitalisera den pågående utställningen av Magali Cunico.
PREMIUM

Inom kort ska det bli möjligt att se en fördjupad dokumentation av utställningen genom bland annat sociala medier, nyhetsbrev och hemsida, enligt föreningen Aura, som driver verksamheten.

Utställningen, som heter Where words are impossible har blivit förlängd en månad och visas fram till den 24 maj. Det är dock osäkert om den kommer att kunna öppna för fysisk publik med hänsyn till det rådande läget i coronakrisens spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Bryter coronatristess med konst

Glaskonst av Anne-Lie Sävström.
Fotograf: Jeanette Thelander
Lund
Bjärred
Malmö
Bjärred Konstrundorna blev inställda och svärmor klagade på att det var så trist att befinna sig i coronaisolering. Det blev upptakten till Anne-Lie Sävströms konstutställning framför det egna huset som finns att beskåda i några veckor framåt.

– Många äldre som håller sig isolerade går ut och går en promenad, men oftast saknas ett mål och många upplever det som lite tråkigt. På det här sättet kan man ta del av konsten på ett säkert sätt, utomhus och i avskildhet.

Egentligen var det hennes mans initiativ. När han pratat i telefon med sin mamma och hade hört hennes klagan över hur tråkigt det var att sitta själv hemma i coronaisolering kläckte han idén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL