Han ser fram emot plöjnings-SM

PÅ LANDET En som sett fram emot SM lite extra är Per-Göran Persson, 78 år, från Virrestad ute på Österlen. Han har tidigare varit spannmålsbonde, men nu debuterar han i tävlingen.
– Jag satsar för fullt. Det ska bli kul att prova sina förmågor. Jag har tränat en del och blivit sponsrad av grannen med areal och bränsle.

Per-Göran, eller P-G som han kallas, kör en BM Victor 230 från 1956. Bakpå sitter en plog av märket Överum nya Sesam. Traktorn är välskött och den mörkgröna färgen har en fin lyster. P-G berättar att han lagt ner 500 timmar på att renovera upp den. Innan han ger sig iväg får han lite hjälp av Pia Almquist-Laurin med att rätta till tävlingsnumret på bröstet.
– Jag är själv uppvuxen på gård på Mälaröarna. Men jag ska inte plöja. Jag är här för att supporta, säger Pia Almquist-Laurin och ler.

Först ska de tävlande köra ut och göra en öppningsfåra som körs till halva djupet, den ska sedan slutas ihop till en rygg. Öppningsfårans rakhet och renhet bedöms liksom ryggens genomplöjning. Efter det tittar domarna på de 15 eller 16 plogtiltornas likformighet, slutenhet och hur raka de är och till sist på slutfåran och dess anslutning till övrig plöjning.
– Jag skulle hellre vilja köra på lite lättare mark. Det är jag van vid hemifrån och det gillar jag bäst, säger Dan Lindholm.

Han är från Åland och tävlar i veteranklassen utom SM. Han kör en Fordson Major från 1954 och en plog av märket Sampo.
– Tävlingarna här i Sverige avgörs heller aldrig på vall. Det gör vi på Åland ibland. Det tycker jag också om.
Han och P-G Persson tävlar båda i en ny klass som är med på prov, nämligen veterantraktorplöjning får årsmodeller från 1956 till 1964.
– Det finns mycket material i det åldersspannet. Det börjar bli ont om reservdelar till de äldre fordonen från före 1955. Jag tror att intresset för den här klassen kommer att bli mycket stort, säger Leif Olsson som är överdomare i tävlingen.
Han är imponerad av de som tävlar och tycker att kvaliteten stiger från år till år.

Utöver gamla traktorer tävlar man även med nyare och med häst. Plöjning till häst är vad som har lockat Jonny Jarl och Karin Svensson att komma hit. De har slagit upp solstolar precis invid tävlingsfältet och följer noggrant vad som händer.
– Jag har inte plogat med häst, men jag och en kompis tävlade med att köra häst och vagn. Jag har varit på många tävlingar tidigare, men aldrig på SM i plöjning. Jag har funderat på att åka och titta i många år men det har inte passat tidigare. Nu var det ju så nära så då kunde vi komma hit, berättar Jonny Jarl.

Han tycker om att sitta nära så att man kan följa de justeringar de tävlande gör på sin utrustning för att få rätt djup och bredd.
– Det är fint att höra hur de går och pratar med sina hästar, säger Jonny Jarl.
Lyngby Gård är en stor gård med 300 köttdjur och 500 hektar spannmål, potatis och morötter. På tävlingsfälten längst bort från mangården har de nyare traktorerna samlats.

Vid en mörkröd Valtra sliter Emilia Bengtsdottir med att justera skären på sin Kverneland plog. Hon är regerande mästare i tegplog. Trots att hon som 25-åring är yngre än de flesta andra tävlande är hon redan rutinerad i tävlingssammanhang.
– Jag började att tävla för sex år sen 2012. Vi har en gård med köttkor i Asaryd utanför Lammhult och odlar spannmål till våra djur.
Men hemma på gården är det inte Emilia som sköter plogen utan pappa Bengt Andersson. Han är med sina tio SM-guld i tegplog och två VM-silver välkänd i plöjningskretsar. Emilia har i stället hand om skogen och kör skogsmaskin.
Vad är svårast med att plöja?
– Det är att köra rakt och få det att se likadant ut.
Vad är det som gör det så kul att tävla i plöjning?
– Det är egentligen inte själva tävlingen utan hela grejen runt omkring. Att man träffar folk och umgås.
Tillbaka vid veterantävlingen har P-G Persson klivit ner från traktorn och tittar missnöjt på sin fåra.
– Det har blivit en lång böj, säger han.

– Han har fått en liten banan, så han kommer att få anstränga sig för att reparera det. Men han ska inte vara så missnöjd. Han leder tävlingen än så länge, konstaterar domare Leif Olsson.
Och den ledningen behåller han hela vägen. Han vinner veteranplöjnings-SM klass 1956-1964. En lyckad första tävling för den 78-årige debutanten!