En scen ur Sweet Country. Foto: Edge Entertainment

Westernfilmen har ömsat skinn

Film/recension

FILM
Sweet Country
Regi: Warwick Thornton. Medverkande; Bryan Brown, Sam Neill och Hamilton Morris bland andra.

”Western är död, ingen ny biogeneration har några relationer till genren längre”. Så sa Jack Palance i en tv-dokumentär om westernfilmens tradition och hur den gick i graven med Vietnamkriget. Vilda västerns hjältar som till exempel General Custer omvärderades i filmer som Soldier Blue och likaså omvärderades hur stjärnor som John Wayne, James Stewart och Henry Fonda tolkade dem. Clint Eastwood begravde myten om de vita och svarta hattarna och gjorde dem grådaskiga. Det brukar sägas att med The Unforgiven satte Eastwood punkt för gott och numera görs inga långfilmer med westerntema längre i Hollywood, bara en och annan för tv.

När nu western kommer till heders igen i ett mustigt och intill minsta biroll välspelat drama i westernmiljö bär det ett australiskt sigill. Australiens historia har många gemensamma nämnare med Amerikas och det är ingen tillfällighet att countrymusiken är stor där med många inhemska representanter. Att man använder Johnny Cashlåten ”Peace in the valley” som ledmotiv i ”Sweet Country” är det helt konsekvent. John Fords prärie och Monument Valley har nu omsatts till australiska lågslätter och vidsträckta platåytor. Precis som indianerna var underställda den vite mannens lag i Amerika var den färgade befolkningen det i Australien. Att döda en vit man, även i självförsvar, kunde bara sluta på ett sätt och det visste Sam Kelly (lysande tolkad av Hamilton Morris). Sam hade i självförsvar skjutit ner sin boss, en sadistisk gårdsägare, och flyr nu ut i vildmarken. Sheriffen (roligt att återse Bryan Brown igen) i trakten gör sitt jobb utan personliga åsikter om rasism eller motiv, bara med ett resignerat konstaterande att ”jag är lagen” här ute. Tillsammans med en sliten predikant (alltid sevärd Sam Neill) som följer med för att se till Sams intressen om han blir infångad, börjar de den jakt som är axeln runt detta gripande drama i westernförpackning.

Nej, western är inte död, den har bara ömsat skinn och pånyttfötts på en annan kontinent.

FILM
Sweet Country
Regi: Warwick Thornton. Medverkande; Bryan Brown, Sam Neill och Hamilton Morris bland andra.