Mordbrännare får sänkt straff

simrishamn Hovrätten sänker fängelsestraffet från tre år till två år och sex månader för den 31-årige mannen som satte eld på kommunhuset i Simrishamn i somras.

Mannen överklagade tingsrättens dom i hopp om att bli friad och i andra hand slippa bli utvisad och betala skadestånd till den kommunanställde på 10 000 kronor. Mannen har sedan tingsrättens dom i augusti gift sig med en svensk kvinna.
Hovrätten sänker fängelsestraffet och stryker skadeståndet eftersom brottet inte anses som grovt och att menar att brottet inte var riktat personligen mot den kommunanställde, utan för att ge uttryck för missnöje med ett myndighetsbeslut.
Men utvisningen ska kvarstå. Påföljden anses både proportionerlig och nödvändig för att värna det demokratiska samhällets intressen.

I domen står det att det brott som mannen dömts för är så allvarliga hot mot den allmäna ordningen att de allmänna förutsättningarna för att utvisa honom enligt utlämningslagen är uppfyllda. Hovrätten menar dock att giftermålet inte är skäl nog att slippa utvisning.
”Hans anknytning till det svenska samhället var för tiden för tingsrättens dom inte så stark att denna utgjorde hinder mot utvisning.
Mannen får därmed inte återvända till Sverige på tio år, gör han det riskerar han fängelse i ytterligare ett år.

Det var den 20 juli i år som 31-åringen besökte kommunhuset i Simrishamn för att diskutera utebliven bidragsersättning med sin handläggare på socialkontoret. När han fick besked om att någon utbetalning inte var aktuell hällde han ut vätska som han hade haft med sig i en flaska, på mattan och på en vägg invid en källardörr nära entrén.
En kommunanställd, som arbetade i receptionen, befann sig då cirka tre meter ifrån. Personen beskriver i förhör lågorna som rejäla och att de sträckte sig upp mot väggen som också fattade eld. Han fick själv sträcka sig över lågorna för att få tag i en brandsläckare och kunde därefter släcka branden innan räddningstjänsten kom till platsen.

31-åringen har erkänt att han orsakade branden i kommunhuset, men förnekar att han gjort sig skyldig till mordbrand då han inte haft någon avsikt att skada någon annan person än sig själv.

Dagens fråga

Ska du kolla på herrfotbollslandslaget kommande EM-kvalmatcher?

  • Nej (58%, 343 Röster)
  • Ja (29%, 169 Röster)
  • Vet inte (13%, 76 Röster)

Antal röster: 588

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev