Malmö på rätt håll i senaste trygghetsundersökningen

Malmö
I den senaste trygghetsmätningen i Malmö noteras att allt färre medborgare utsätts för brott, att fler känner sig trygga och att förtroendet för polisen ökar.
– Det känns förstås bra att det går åt rätt håll, sa Stefan Sinteus, polisområdeschef i Malmö, på en presskonferens på fredagen.
Samtidigt ökar oron bland kvinnor att bli ofredade.

För mindre än en månad sedan lanserade myndigheterna i Malmö tillsammans med civilsamhället satsningen ”Sluta skjut” efter amerikanska modell. Till det första mötet med kriminella individer kom nio av tio kallade, personer som står under någon slag övervakning i form av skyddstillsyn eller villkorlig frigivning. Allt för att få slut på dödsskjutningarna i Malmö.

När polisen sedan kallar till presskonferens för att informera om att tryggheten i många delar ökar i Malmö samtidigt som skjutningarna Malmö eskalerat på senare tid, inte minst då det under ett dygn förkommit fyra skjutningar under endast ett dygn är förstås ett ödets ironi.
Enligt de senaste trygghetsmätningarna framgår att färre Malmöbor utsätts för brott, att fler känner sig trygga och att förtroendet för polisen ökar.

Ett undantag är Oxie där mätresultaten blivit sämre.
– Vi tror att det kan sättas i samband med att svarsperioden sammanföll med sommarens många bränder i Oxie, säger Erik Janåker, polisområdeschef i södra Malmö.
Även i Limhamn ökar otryggheten trots att brotten blivit färre.
Områden som måste förbättras är att otryggheten och oron trots allt är hög. Man konstaterar också att många upplever nedskräpning som ett påtagligt problem.
I Lindängen, det område där de flesta dödsskjutningarna ägt rum, upplever allt fler att det finns färre problem. Främst i form av narkotikapåverkade personer som vistas utomhus och skadegörelse. Här upplever man också att polisen bryr sig om det lokala området.
Trots det är det fler som upplever att det är otryggt att vara ute ensam sent om kvällen.

I östra Malmö, som bland annat innefattade Herrgården, tror man att polisens ökade närvaro och de många övervakningskamerorna starkt bidragit till det markant bättre mätresultatet.
– Målet är att sätta upp betydligt fler kameror, säger Erik Jansåker.
Bland de positiva iakttagelserna i Herrgården är att färre utsätts för stöld, och att färre upplever problem med ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen. Färre upplever dessutom rädsla för specifika personer i Herrgården.
– Vi ser nu vad det innebär att ta bort tongivande aktörer från Herrgården, säger Stefan Sinteus.
Just nu pågår 11 mordutredningar.
I innerstaden upplever fler att känslan av att vara trygg när man är ute ensam sent om kvällarna minskar på Möllevången.
Mikael Ankarvik

Dagens fråga

Har du börjat köpa julklappar än?

Loading ... Loading ...