Foto: TT/Arkiv

Kräver fällande dom om ”negeråklagare”

MALMÖ Det måste vara straffbart att kalla en mörkhyad åklagare för ”negeråklagare”.
Därför överklagar vice chefsåklagare Åsa Adolfsson den friande domen mot en 35-årig nazist.

Åklagaren hade åtalat 35-åringen för grovt förtal, men Malmö tingsrätt kom i sin dom fram till att nazisten inte hade utsatt den mörkhyade åklagaren för andras missaktning.
Det var efter att hovrätten i oktober 2016 hade friat 35-åringen för den grova misshandeln av MFF-supportern och aktivisten Showan Shattak som uttalandet om ”negeråklagare” gjordes i en intervju. Efter att ha yttrat ordet skrattade nazisten till.
I tingsrätten hade 35-åringen dömts till tre års fängelse för våldsbrottet, men hovrätten kom fram till att mannen agerade i nödvärn när han använde sin kniv.
Efter att ha friats har 35-åringen fått ut 300 000 kronor i skadestånd som kompensation för att han satt häktad för knivskärningen under en längre tid.

Nästa rättegång mot mannen hölls nyligen och då granskades uttalandet om ”negeråklagare”.
Malmö tingsrätt konstaterade i domen att uttrycket är nedsättande och kränkande, men slog fast att det som har betydelse är om personer i åklagarens omgivning ser henne som en i något avseende ”sämre” människa eller om uttalandet påverkar hennes anseende där hon bor, på hennes arbetsplats eller inom hennes bekantskapskrets.
Domstolen påpekade därefter att det i dagens samhälle inte finns någon allmän uppfattning om att färgade personer skulle vara mindre värda eller klandervärda.
Slutsatsen blev därför att nazistens uttalande inte gick ut på att utsätta åklagaren för andras missaktning.

Två nämndemän ville fälla 35-åringen för grovt förtal, men chefsrådmannen Thed Adelswärd och två andra nämndemän stod bakom den friande domen.
Vice chefsåklagare Åsa Adolfsson på åklagarkammaren i Kalmar var den som åtalade 35-åringen för grovt förtal.

– Jag vill att hovrätten ska pröva målet, men jag har ännu inte formulerat själva överklagan. Jag anser att man måste se frågan om att utsätta någon för andras missaktning i ett större sammanhang, säger Åsa Adolfsson.
Åklagaren konstaterar att det i samhället fortfarande finns en del människor som anser att mörkhyade personer är mindre värda. Det är mot den bakgrunden som nazistens uttalande måste ses.

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev