Insynsplatser röstades bort

STAFFANSTORP Med 32 röster mot nio röstades yrkandet om insynsplatser i nämnderna ner när kommunfullmäktige i måndags klubbade den nya politiska organisationen.

Det var Liberalerna som med stöd av Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville ha kvar insynsplatserna.
Dessa ger småpartier som är representerade i kommunfullmäktige men av egen kraft inte får plats i nämnderna (om de inte ingår i valteknisk samverkan med andra partier) möjlighet till insyn.

Insynsplatser ger rätt att delta i överläggningar men inte i beslut. Man har alltså ingen rösträtt.
– Att ta bort insynsplatserna är anmärkningsvärt, sade Gisela Nilsson (L).
– Liberalerna som fjärde största parti borde tillåtas få insyn. Nu stängs vi ute.
Christian Sonesson (M) menade emellertid att den politiska organisationen inte har med platsfördelning att göra.
– Valteknisk samverkan är ett spel mellan partierna. Varför Liberalerna inte ingår i ett sådant samarbete denna gång är något partiet får diskutera internt, sade han.

Björn Magnusson (L) menade att S och M ingått en ohelig allians i beslutet om ny politisk organisation men det tillbakavisades av Pierre Sjöström (S).
– Vi har inte gjort upp med någon för att hindra Liberalerna, som vi i S haft goda samarbeten med förr. Vi har fört samtal med andra och landat i detta. Det är inte heller en rättighet för L att ingå i en rödgrön samverkan när det nu inte blev någon allians, sade han.
Yvonne Nilsson (C) yrkade också att insynsplatserna ska vara kvar.
– Det är en demokratifråga. Det kostar inget att ge insyn som är viktig för alla, sade hon. och fick medhåll av KD, MP och V men yrkandet om insynsplatser röstades ner.

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev