Leslie Tay är huvudperson i Stefan Bergs Leslie brinner. Pressbild

Ett liv i två världar

Film/recension

FILM
Leslie brinner
Regi: Stefan Berg Dokumentär om och med producenten, låtskrivaren och artisten Leslie Tay

I sin nya dokumentär om Malmöartisten Leslie Tay, Leslie brinner, tar regissören Stefan Berg upp tråden från två tidigare dokumentär. I Pojkar från 2004 är Leslie Tay en av killarna runt Sofielundsskolans engagerade biträdande rektor Per Horneij.
I Leslie–killen som kommer att glänsa ligger fokus helt på Leslie Tay och följer honom från 14 till 19 år, genom en strulig uppväxt på Sofielund mot förverkligande av drömmen att bli rapartist. Nu när Leslie brinner har premiär är Leslie Tay sedan ett antal år en välkänd och hyllad musikproducent och låtskrivare och i våras släppte han också sitt första egna album med den talande titeln Vilja & tålamod och med en stark ambition att visa hur svensk r’n’b låter.

Filmen Leslie brinner följer vägen mot albumet och visar hur Leslie Tay slits mellan att trivas i bakgrunden och jobba med andra, hjälpa fram andra och viljan att göra något eget.
Detta blandas sedan upp med klipp som går tillbaka till tiden för de tidigare filmerna och förutom en spännande musikdokumentär så är filmen också en stark skildring av att leva i två världar, att komma från utanförskap och in i glassiga kändissammanhang.
Oerhört gripande blir det när Leslie Tay samtidigt som han ska på prisgala sörjer en vän som mördats i en skjutning. Världarna kolliderar. Han konstaterar också själv i filmen att om den unge Leslie hade fått veta vad han är i dag hade han inte trott på det och att om han inte gjort musik så hade han fastnat i allt det gamla.

Trots titeln är Leslie brinner inte någon häftigt flammande film. Stefan Berg har i all stillsamhet och i fint samarbete med en öppen Leslie Tay fångat själva glöden, den där som alltid tar sig, som aldrig riktigt brinner ut–inte minst i det envetna, envisa arbetet i musikstudion.
När jag intervjuade Leslie Tay i samband med vårens skivsläpp och frågade om han tror att filmerna om honom kan ha betydelse för unga i dag svarade han: ”Jag hoppas att man kan känna igen sig. Om man är från Seved eller liknande, är svart och född i Sverige, kanske man kan titta och tänka–ok jag känner igen mig i hans glöd, i att han vill något bättre. Området man kommer från ska inte få definiera vem man är.”

Efter att ha sett Leslie brinner är jag övertygad om att han har rätt–den här filmen kan inspirera och styrka och slår också i all sin stillsamhet sönder så många fördomar och betonar vikten av att aldrig döma i förhand.
Och så bjuder den på fantastisk musik och inte minst text som går från rader som: ”Jag kan göra vad jag vill/ När jag vill/ Om jag vill/ Jag är en rockstar.” till ”Jag har blommor i mitt inre/ Som jag plockat i din ära/ Dom växer inte längre/ (Det växer) Bara mossa på mitt hjärta”.

FILM
Leslie brinner
Regi: Stefan Berg Dokumentär om och med producenten, låtskrivaren och artisten Leslie Tay

Läs mer: