Hylliebadet i Malmö. Arkivbild

81-åring onanerade inför barn – tvingas betala 67 000 kronor

MALMÖ Den 81-årige mannen onanerade inför fem barn i bastun på Hylliebadet, men friades i tingsrätten på grund av sin demens.
Nu dömer hovrätten mannen för sexuellt ofredande. Han får betala totalt 67 228 kronor i böter, skadestånd och advokatkostnader.

Det var i november förra året som 81-åringen och barnen befann sig i bastun på Hylliebadet i Malmö.
Redan i tingsrätten konstaterades att mannen hade tillfredsställt sig själv, trots att det fanns minderåriga närvarande i den relativt trånga lokalen.
Under rättegången framkom att 81-åringen lider av en lindrig demenssjukdom, med en blandning av vaskulär demens och Alzheimers sjukdom. En läkare vittnade om att det är vanligt att människor med denna diagnos uppträder förvirrat och att sjukdomen ibland kan ge upphov till ohämmat beteende.

Hovrätten konstaterar i sin dom att mannen kunnat berätta detaljerat om händelsen och att polismannen som förhörde 81-åringen bara några timmar efteråt inte uppfattade honom som förvirrad.
Domstolen påpekar att mannens sjukdom kan tala för att han hade en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Men rätten framhåller att 81-åringen både agerade medvetet och visste att det fanns minderåriga i bastun. Det var till och med så att mannen först pratade med barnen och därefter började onanera, så att de kunde se honom.
Enligt hovrätten är straffvärdet för brottet en månads fängelse. Domstolen övervägde villkorlig dom, men följde åklagarens yrkande om böter.
81-åringen döms till 100 dagsböter á 200 kronor. Han ska även betala 7 400 kronor i skadestånd till vart och ett av barnen för kränkning, sveda och värk.
Till följd av sin goda ekonomi får mannen också stå för de fulla kostnaderna för försvarsadvokaten och målsägandebiträdet.
Det innebär att 81-åringen totalt får betala 67 228 kronor i böter, skadestånd, advokatkostnader samt avgift till brottsofferfonden.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev