Efter kippavandringen från Nöden till Domkyrkoplatsen placerades ljusen i form av en Davidsstjärna. Därefter hölls en lång rad tal av överlevande från Förintelsen samt representanter för judiska organisationer, Svenska kyrkan, Islamiska förbundet och Lunds kommun.Foto: Anders Isberg
Eva Lecerof var 2,5 år när nazisterna förstörde hennes familjs hem i Duisburg i västra Tyskland under Kristallnatten. Hennes pappa undkom den natten, men dödades under andra världskriget i koncentrationslägret Auschwitz.
Jeremiah Stefan Richter (pekar med handen), ordförande i Judiska Centret i Lund, gladdes åt den stora uppslutningen, men var ledsen över man att behövde genomföra en kippavandring i protest mot att våldet mot judar har nått Lund.
Många deltagare i manifestationen valde att bära davidsstjärnor runt högerarmen för att minnas nazisternas våld mot judarna.
Kippavandringen startade i Nöden, ett område som har haft en hög andel judisk befolkning.

Protest mot våldet mot judar

LUND Det är 80 år sedan Kristallnatten, men förföljelsen av judar har inte upphört.
På torsdagskvällen hölls den första kippavandringen i Lund. Den utlösande faktorn var brandattentatet mot en politiker med judiskt påbrå i oktober.

Jeremiah Stefan Richter, ordförande i Judiska Centret i Lund, var sorgsen över att behöva genomföra en kippavandring.
– Vi har aldrig tidigare behövt göra det i Lund, men nu har vi nått en gräns, säger Jeremiah Stefan Richter.
Han gladdes åt att många hundra människor deltog, många iklädda kippor eller med davidsstjärnor i armbindlar för att minnas nazisternas besinningslösa mördande av judarna.
Eva Lecerof, 82 år, har egna minnen av Kristallnatten. Hon var 2,5 år gammal när nazisterna slog sönder familjens hem i tyska Duisburg.
– Min pappa var folkskollärare och kantor i synagogan. Nazisterna kom för att arrestera honom, men han hade fått en förvarning och gömde sig hos en lärarkollega.
– Han klarade sig den natten, men greps senare och dog i Auschwitz, berättar Eva Lecerof.
Manifestationen genomfördes i samarbete med Judiska församlingen i Malmö. Fredrik Sieradzki förklarade att man började med kippavandringar i Malmö 2012, som en följd av hotet och våldet mot judar i staden.
För Martin Lind, biskop emeritus i Linköpings stift, var det en självklarhet att delta. Han bor i Lund och har under många år haft samarbete med judiska församlingar.
Lunds stifts domprost Bo Sandahl är president i The International Council of Christians and Jews. Han återfanns på talarlistan i likhet med Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev