Lätt förstår varför Trump verkar så nöjd

När man tittar närmare på resultatet i det amerikanska mellanårsvalet är det lätt att förstå varför Donald Trump verkar så nöjd. Normalt brukar den sittande presidentens parti förlora i mellanårsvalet. Det mönstret upprepades även denna gång. Det har funnits några undantag, Richard Nixon och George W Bush, men en så populär president som Ronald Reagan och hans republikaner förlorade mellanårsvalet 1982.
När Bill Clinton varit president i två år så förlorade demokraterna i mellanårsvalet 54 ledamöter i representanthuset och 9 senatorer. När Barack Obama suttit vid makten i två år förlorade demokraterna 63 ledamöter i representanthuset och 6 senatorer. Jämfört med dessa föregångares resultat stod sig Trump och det republikanska partier bra. Förlusten blev 39 platser i representanthuset. I senatsvalet däremot stärker republikanerna antalet platser i mellanårsvalet val, som inte är färdigräknat. Det har bara hänt en gång på 100 år, Nixon 1972.
Maktdelningen i USA gör att Donald Trump som president fortfarande har det avgörande inflytandet över utrikespolitiken, där han varit framgångsrik med hanteringen av Nordkorea och brutit med USA:s roll som världspolis. Inrikespolitisk försvagas han av att representanthuset domineras av demokraterna, men samtidigt innebär det att om ekonomin börjar hacka kan Trump lasta över ansvaret på dem. Så han har anledning se ljust på nästa presidentval.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev