Detta hände under Kristallnatten

Kristallnatten mellan och 10 november 1938 var kulmen på de våldsamma pogromer (förföljelser) mot judar, Novemberpogromerna, som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november 1938. Pogromerna iscensattes av nazister och utfördes av beväpnade grupper främst från Sturmabteilung (SA) men även av många civila.

Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.

Som förevändning för våldsaktionen angav den nazistiska regimen mordet på den tyske diplomaten Ernst vom Rath i Paris utfört av 17-årige polsk-judiske Herschel Grynszpan ett par dagar tidigare. Men omfattande aktioner mot och massarresteringar av judar hade förberetts innan mordet skedde.

Kristallnatten fick sitt namn till följd av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss