Räkna inte med att se alltför mycket av solen under helgen. Foto: Johan Nilsson / TT

Dimmiga dagar dröjer sig kvar

Väder Moln, dis och dimma. Onsdagens blå himmel blev till fuktig natt och grå torsdag. Och fukten biter sig kvar – men å andra sidan blir det inte särskilt kallt, lågtrycket till trots.

Nej, det ser inte särskilt muntert ut för dem som hoppas på vackert soliga höstdagar under helgen. Gråvädret stannar över helgen med små, fläckvis undantag.
– Under lördagen är det lite osäkert. I de allra sydligaste delarna av Skåne kan det bli lite mindre moln. Kanske tittar solen också fram någonstans men det är inte någon jättestor säkerhet i det, säger Max Lindberg Stoltz, jourhavande meteorolog på SMHI.
– Under söndagen kan det bli lite regn fram mot kvällen, eller natten mot måndagen. Men som helhet blir det mycket dis och dimma på dagarna i helgen som kan ha svårt att lätta.

Under den gångna veckan har vi haft ett högtryck öster om oss och ett lågtryck som rört sig på Atlanten. Den kombinationen gör att det förs upp ganska mild och fuktigt luft över Sverige. Det gör att det bildas ganska mycket dis och dimma men också att temperaturer blir högre än det normala.
Under fredagen mitt på dagen sju till tio grader, på lördagen landar det på tio till elva grader. Söndagen lägger sig också däromkring.
– I och med att de här molnen ligger så blir det att temperaturerna inte ändrar sig så mycket mellan dag och natt. Vi kommer att ligga på liknande temperaturer nattetid.
Utan att gå in alltför mycket på fysiken varför det är så kan man säga att under dagarna kommer det in strålning från solen som absorberas dels av molnen men också av jorden i sig. Jorden strålar också ut värme och när solen går ned går det bara ut värme utan att komma in någon.
– När vi har ett molntäcke så absorberar den strålningen som går ut från jorden. De stänger inne värmen som strålar ut som ett lock.

Den kommande veckan blir mer lågtrycksbetonad och ostadig än den gångna. Det blir mer nederbörd och mer blåst.
– Men det kommer fortfarande att vara milt. Det kommer inte krypa ned mot några minusgrader eller ens närma sig nollan.

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev