Petra Holst. Foto: Emil Malmborg

Petra Holst håller läsaren i järngrepp

Litteratur/recension

BOK
Jag släpper dig aldrig
Författare: Petra Holst
Förlag: Forum

Vad gör man när man börjar ifrågasätta sina egna sinnen? När det man tycker sig uppleva inte erkänns av ens omgivning? Och värst av allt, inte erkänns av den man bor ihop med?
Denna klaustrofobiska iscensättning är temat i Petra Holsts senaste roman Jag släpper dig aldrig. Petra är utbildad högstadielärare i svenska och engelska och bor i Bjärred. Hon har tidigare gett ut tre romaner som alla på ett stillsamt, nagelbitande sätt behandlar relationer och nära vänskap.

I Jag släpper dig aldrig skildras på ett kärleksfullt sätt den nära vänskapen mellan de tre väninnorna Anna, Isabel och Ellen. De fann varandra redan i barndomen och bandet har aldrig brutits trots att de bott på olika ställen i Sverige. Nu är Anna tillbaka i Malmö och kontakten har återupptagits. Men bara ett tag, för några år efter att hon träffat sin man David får Anna en depression som får henne att dra sig undan väninnorna.
Depressionen gör henne också svartsjuk på sin man. Hon tror att han träffar andra kvinnor, men vet inte om hon längre kan lita på sina sinnen. Han är ömsom omtänksam, ömsom avståndstagande.
Anna går till en psykolog för att prata av sig men psykologen verkar stå mer på Davids sida än på Annas. Men vem skulle inte bli trött på en kvinna som beter sig som hon?

Mer och mer instängd blir hon, både mentalt och rent fysiskt. Håller sig hemma. Väntar på David som alltid kommer för sent, som inte hör av sig.
Parallellt börjar Isabel träffa David sedan han visat henne en lägenhet. Han är ju så charmig och snygg och Isabel faller för hans enträgna förförelseförsök trots att hennes lojalitet till Anna får henne att tveka och må dåligt.
Och lite dåligt mår man faktiskt också när man läser romanen. Lojaliteten pendlar mellan de olika personerna. Vem har rätt, Vem är ”boven”? För det blir som en verklig thriller i psykologiskt hänseende. Klaustrofobin som Anna känner och hennes tvivel på sin egen mentala hälsa sprider sig aven i läsarens hjärna. Är den framgångsrika och charmiga David inte vad han ger sig ut för att vara? Är Anna, den betydligt mindre karismatiska av de två, paranoid och patologiskt svartsjuk?

Det här är frågor som läsaren får brottas med i det längsta. Och det är nagelbitande spännande och otäckt. Petra Holst håller en i ett järngrepp och avslöjar bara precis så mycket att man faktiskt inte vet mer än Anna. Man börjar tvivla, ana, bli rädd i samma takt som hon. Den lilla prologen i början av boken avslöjar ju trots allt att något hemskt kommer att hända och det har man med sig. Men vem kommer att utsättas och av vem?
Så kryp ihop i soffan och läs! Var bara medveten om att det är i princip omöjligt att släppa den.

BOK
Jag släpper dig aldrig
Författare: Petra Holst
Förlag: Forum