Foto: Mikael Buck
Foto: Mikael Buck
Foto: Mikael Buck
Foto: Anonymouse

Furstligt boende för möss

Kultur De anonyma mössen har slagit till igen och denna gång erbjuder de ett furstligt boende för små gnagare.
Och även på hemmaplan i Malmö är en ny musbyggnad på gång.

Det är på udden Bradda head på ön Isle of Man, mitt i Irländska sjön, som Anonymouse byggt ett cirka 40 centimeter högt slott med majestätiskt utsikt över Port Erin Bay, knappt två mil från huvudstaden Douglas.

I vanlig ordning presenterar de sitt verk på Instagram: ”Även om mössen vanligtvis känner oss mer bekväma bland möss så känner sig mössen ännu mer bekväma bland féer. Därför bestämde vi oss för att leta upp en av de platser där de fortfarande kan hittas”, skriver man.
– Vi har ju ett visst intresse av det där med små saker, och Isle of man har en mycket levande tradition kring småfolk så det kändes passande att smyga in lite grejer där borta, även om vi ju egentligen sysslar med gnagare så kände vi att de kunde leva i samma värld, säger Yasha Mousekewitz som för Anonymouse talan.

Anonymouse blev en världsangelägenhet när deras första musbyggnad – restaurangen Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie – dök upp på Bergsgatan i Malmö i december 2016. Alla från BBC till Cosmopolitan, Vice och Lonely Planet skrev om nytillskottet på Malmös kulinariska karta.
Sedan dess har det blivit ett antal byggnader både på hemmaplan i Malmö och på andra ställen, däribland en musmack i Borås och, nu senast, en jazzklubb för möss i franska Bayonne.
På frågan om tanken på att bygga ett slott innebär att man fått storhetsvansinne, skrattar hon.
– STORHET har aldrig varit ett ledord för oss.

I Bayonne fick jazzklubben en påhälsning av ett stort hårigt, och för möss potentiellt dödligt, monster (en katt). Slottet ligger kanske inte fullt lika lättillgängligt för fyrfota rovdjur som en urban musikklubb gör. När det gäller tvåbenta marodörer är man inte heller särskilt oroliga.
– I det här fallet var vi byggt slottet av sten och betong så det ska väl kanske hålla, men vi försöker att inte fästa så mycket vikt i enstaka människors handlingar. Det är roligare att tänka på alla som hejar och hurrar istället.

Fler verk från Anonymouse är på gång de närmaste dagarna och de som längtar efter ett nytt musetablissemang på hemmaplan i Malmö väntar inte heller förgäves.
– Självklart är det det! Vi har bara varit lite på språng den senaste tiden . Men lagom till vintern ska vi nog bjuda in!

* * *

Uppdatering: Anonymouse fortsätter sina äventyr på Isle of Man. Under onsdagen visade man upp ett litet trädhus i Dhoon Glen och på torsdagsmorgonen ett hus på styltor i ett vattenfall i Dhoon Glen. Sedan bilderna tog det har man dock valt att flytta huset en bit upp i dalgången.

Fotnot: Om namnet Yasha Mouskewitz låter bekant från något annat sammanhang än musbyggnader så är det musen Feivels lillasyster i filmen Resan till Amerika.

Läs mer: