En baby Tyrannosaurus Rex är inte lika skrämmande som sin mamma. Foto: Claes Hall
Närkamp mellan Stegosarus och Allosaurus. Foto: Claes Hall
Ståtliga Brachiosaurus. Foto: Claes Hall
Matt Olver är dockförare och kan sköta en liten T Rex.
Regissören Ian Waller har älskat dinosaurier sedan barnsben.

Dinosaurier intar Malmö arena

På Malmö arena brukar man få se Melloartister slåss om en plats i finalen eller Malmö Redhawks kämpa för sin plats i toppen av hockeyligan. I helgen är det andra jättar som fightas på arenan, som till exempel Brachiosaurus och Allosaurus. Vem som tar hem spelet får man se i föreställningen Walking With Dinosaurs som nu gästar Malmö för första gången.

– Akta dig för svansen!
En stegosaurus som sveper med sin taggförsedda bakdel får fotografen att ducka.
Vi har fått följa med in på ett genomdrag av showen Walking With Dinosaurs som ges på Malmö arena under den kommande helgen. Och det är verkligen imponerande kolosser som intar golvet.

I föreställningen får man följa dinosauriernas utveckling genom trias, jura och krita och veta mer om hur de kämpar för att överleva när klimatet ändras. 20 dinosaurier i full skala har kommit till Malmö i 23 lastbilar och monterats samman för showen, där en svensk skådespelare gör rollen som paleontologen Huxley som berättar om bjässarnas historia.

Ian Waller är regissör för Walking With Dinosaurs, ett jobb han haft sedan 2012.
– Jag började under den andra Europaturnén som avslutades i Japan. Jag har varit i Australien och Nya Zeeland med showen och nu är vi tillbaka i Europa igen. Den enda kontinent de här dinosaurierna inte har besökt ännu är Sydamerika, säger Ian Waller.
Föreställningen är baserad på en BBC-serie från 1999 och kunskaperna om dinosaurierna är så korrekta som de kan vara.
– Med den kunskap vi har i dag är dinosaurierna realistiska. Vi har till och med förbättrat dem lite efter hand när ny kunskap har kommit till.

Precis som många barn var Ian Waller dinosauriebiten som liten.
– Jag hade alla modellerna och samlade på kort med dinosaurier. Det finns ett ställe där jag bodde som liten i Essex där man kan hitta tänder som är 200 miljoner år gamla. Jag gick dit och letade.

Varför tror du så många tycker det är spännande med dinosaurier?
– Vi vet ju inte hur det var på den tiden egentligen, men vi hittade de här fantastiska fossilerna som satt fast i berget och upptäckte här mytiska varelserna. Vi kunde bara föreställa oss hur de såg ut. Djur som hade 15 centimeter långa tänder – sådana finns inte idag. Vi använder vår fantasi för att tänka oss dinosaurierna – och de levde på samma planet som vi lever på. Det är fascinerande! säger Ian Waller.

Och lite skrämmande…
– Väldigt, vi hade inte varat så länge om de funnits kvar ännu.

Hur reagerar publiken vanligtvis?
– Barnen älskar det. Ögonen blir som tefat. Och de vuxna brukar bli förvånade över hur stora dinosaurierna är. Några små kan bli rädda och springa ut. Men det är ju inte farligt.

Skådespelaren Matt Olver från Kanada är en av dockförarna och befinner sig i showen inuti en baby Tyrannosaurus Rex.
– Det är ett fysiskt arbete, så vi måste hålla oss i god form för att kunna springa runt och röra oss på ett sätt som vi tror att de här djuren gjorde för hundra miljoner år sedan.
Trots att det är varmt i dräkten tycker Matt att han har drömjobbet.
– Det är underbart att vara en dinosaurie. Det är väl varje ung pojkes dröm, eller hur? Och så får jag resa runt och se världen, säger Matt Olver som är en av totalt 60 personer som reser med dinosaurieshowen.

De stora dinosaurierna åker fram på små bilar och styrs av dockförare som står på en plattform på gradängen. Och alla rörelser är noga koreograferad och kontrollerade av regissören.
– Vi har en liten skalenlig modell där vi för runt dem och spelar musiken som hör till. Allt är noga bestämt i förväg, säger Ian Waller.

Lite som Lloyd Webbers Fantomen?
– Ja, lite så, säger han med ett leende.

Fotnot: Walking With Dinosaurs ges på Malmö arena 2, 3 och 4 november, totalt sex föreställningar.