Mikael Pettersson (till höger), Gräsljunga gård, är trots den extrema sommaren rätt nöjd med sin potatisskörd. FOTO: MAJA ÖGREN ANDERSSON/ARKIV
Det är svårt att göra en exakt uppskattning av årets potatisskörd. Skillnaderna lokalt kan vara stora. Foto: arkiv

Minskad potatisskörd med 20-30 procent

Osby/Östra Göinge – Skörden blir efter den extrema sommaren mellan 20 och 30 procent lägre än normalt, men tekniskt sett har potatisskörden i nordöstra Skåne gått fantastiskt bra, säger Stefan Lundmark, konsult på HIR Skåne i Kristianstad.

Att exakt uppskatta skörden säger Stefan Lundmark är vanskligt. Skillnaderna är stora lokalt och mängden potatis beror på vilken jord man har och hur man har kunnat bevattna.
– Men det blir bra drag i marknaden, vi ser fina priser på matpotatisen.
Höstlovet var förr i tiden detsamma som potatisvecka. Det var då man skulle ta upp potatisen. I år är det mesta av skörden klar.
– Det finns väl någon som har potatis kvar att ta upp, men det handlar inte om stora mängder, säger Stefan Lundmark. Tekniskt sett har skörden gått bra, september, oktober har varit fantastiska skördemånader.
– Vi ser att skörden bli lägre i år jämfört med ett normalår, men det är svårt att veta hur mycket lägre den blir, säger Stefan Lundmark, kanske 20-30 procent lägre än normalt.

För Östra Göinge och Osby kommuner gäller att en del fått väldigt bra skördar, enligt Stefan Lundmark.
– Men med stora insatser av bevattning, fyller han i.

Kring Knislinge finns flera stora gårdar som odlar stärkelsepotatis och Stefan Lundmark säger att stärkelsehalten i potatisen är låg överlag, och det är stärkelsemängden man får betalt för.
För dem som odlar matpotatis ser marknaden bra ut.
Områdena i nordöstra Skåne får en hyfsad skörd där man bevattnat mycket jämfört med andra delar av landet, där man inte vattnat.
– Året har varit extremt, den kraftiga värmen har medfört en del skador och vi kan se en del kvalitetsproblem och lagringsproblem som vi tror beror på värmen, säger Stefan Lundmark.
– Vi har fått vattna mycket men det positiva är att vi haft lågt tryck på bladmögel.

Mikael Pettersson på Gräsljunga gård utanför Osby driver ekologisk potatisodling i liten skala.
– För vår del har skörden gått ganska bra, säger han, men jag har fått signaler generellt där man kan se att potatisskörden gått ner rejält jämfört med andra år.
Mikael Pettersson, som är en före detta potatiskonsulent, säger att potatis är den roligaste grödan att odla.
– Man kan se utvecklingen dag för dag, säger han.

Men han tillstår att ekologisk potatisodling är en utmaning.
– Men vi lyckades ganska bra i år, trots allt, säger han.
Han är nöjd med kilopriserna i höst.
– Något år måste ju även potatisodlare få lov att tjäna pengar …

Dagens fråga

Ska du rösta i EU-valet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev