- Jag brukar kolla på Så mycket bättre, det är ett fantastiskt program, säger Sabina Ddumba vars tolkningar förra året blev de mest spelade. Foto: Christine Olsson/TT

Testar gränserna närmre publiken

Vårturné, sommarturné och nu en liten exklusiv höstturné som kommer både till Ystad, Kristianstad och Malmö. Sabina Ddumba avrundar ett intensivt år med en konsertserie som tar henne ännu närmare publiken.
– Det har varit kul att verkligen få maxa ut det, säger Sabina om sitt konsertår 2018.

Vårturnén känns avlägsen, tycker Sabina Ddumba. Sedan dess har hon hunnit göra väldigt mycket av det hon gillar bäst. Stå på scenen framför sin publik.
– Det känns som om det varit tio år på ett år. Det är bra att göra jättemycket för att få lära känna sig själv i sitt eget arbete. Få veta vad som funkar för mig, vad som inte funkar och hur mycket orkar jag? Det har varit lärorikt.
Det är inte helt ovanligt att unga artister bränner ut sig när de får framgång fort.
Så att lära känna sina gränser måste vara nyttigt?
– Ja, ibland kan det vara svårt att tänka på vad man själv klarar av. Folk säger: ”att bara sjunga kan väl inte vara så svårt”, men det är så mycket mer man måste göra för att göra ett bra jobb. Man måste äta rätt, sova, träna. Det mår jag bra av att göra och jag har förstått hur viktigt det är.

Visst har Sabina Ddumba också känt av stressen under året.
– Det kan också vara så att jag har en tendens till tänka för mycket på vad jag ska göra de kommande dagarna, på nästa grej. Det kan vara i uppstressade. Jag är en lite nervig själ. Men det går ju att tänka ”Jag är här och nu”, att ta en dag i taget.
Höstturnén går i ett lugnare tempo, med bara fyra personer på scenen. Förutom Sabina är det musikerna Emmanuel Hailemariam, Mats Sandahl samt Djara Erlandsson Sow. Tanken är att Sabinas röst ska stå i centrum och att hon ska komma närmare publiken.
Ett par konserter har hon redan klarat av och nu närmar sig tre datum i Skåne. Den 1 november gästar hon Ystads teater, den 2 Kulturkvarteret i Kristianstad och den 3 november Malmö Live konserthus.

Hur har höstturnén varit hittills?
– Det här är ingenting jag har gjort tidigare, så det är absolut annorlunda för mig. Jag brukar ha fullt band och kör, det är ordentligt och maffigt det är den musiken jag växte upp med att göra. Så det här har varit en utmaning och när jag förberedde konserterna hade jag svårt att höra i mitt huvud hur det skulle låta, jag brukar kunna föreställa mig det annars. Det är bara vi på scenen och det är verkligen att hänga med publiken. Jag gillar det.

Sabina Ddumba slog igenom stort 2016 när hon blev Årets nykomling på Grammisgalan och P3 Guld. Samma år släppte hon sitt debutalbum Homeward Bound av gav sig ut på turné. Förra året var hon med i Så mycket bättre och hennes tolkningar blev mest spelade av allas. I år var hon en av sommarpratarna i P1.
Publiken känner dig på ett lite mer personligt plan nu. Upplever du att det gör att det blir en ny känsla på konserterna?
– Ja, jag tänker att det blir det. Men det är också så att ju mer jag står på scenen ju mer bekväm blir jag. Man börjar prata med publiken – jag kan säga ”hej, hur är läget”. Man är ju bara människor allihop och det är najs att komma ihåg att man är det.

Vad väntar nu? Ny musik? Det talas om USA-lansering?
– Jag har spelat in en massa ny musik, så det kommer ny musik. Och jag ska åka över till USA och jobba lite där. Jag vet inte vad det innebär, men det är väl samma sak som här, Radio, konserter. Jag vet inte heller riktigt när, men det ska ske. Jag måste bara bestämma för mig själv hur jag vill styra upp det.

Har du annars någon artistdröm för framtiden, något mål som du vill nå?
– Jag har alltid sagt, sedan jag var liten, att jag vill stå på Madison Square Garden. Men det är bara en tanke, jag tänker inte att byggnaden är viktigast.
Just nu ser Sabina Ddumba i alla fall fram emot att komma tillbaka till Skåne.
– Jag gillar Skåne! säger hon,