11-årige Filip Jørgensen fick en hälleflundra på kroken vid en fisktur. Nu har den ovanliga fångsten transporterats till Øresundsakvariet. Fotograf Jens P. Jeppesen
Hälleflundran vägde bara ett halvkilo. långt ifrån hur stora de kan bli. Fotograf Jens P. Jeppesen

Han fick ovanlig plattfisk på kroken

ÖRESUND 11-årige Filip Jørgensen fick en av världens största plattfiskar på kroken vid fisketuren. Men även om det handlade om ett mindre exemplar anses fångsten vara en sensation.

Det var nu i oktober som Filip och hans kompis Rasmus Serber fiskade i Helsingørs hamn och fick ett överraskande napp. Den unge fritidsfiskaren fick kämpa rejält och när han väl landade fångsten insåg han att det inte var en vanligt fisk som satt på kroken.

De båda slog istället larm till Øresundsakvariet där en biologistuderande snabbt konstaterade att det var en hälleflundra som pojkarna fångat. En fisk som knappast är vardagsmat i Öresund.

Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet, säger i ett pressmeddelande att det är närmast att betrakta som en sensation att dra upp en hälleflundra i Sundet.
– Både med hänsyn till förekomsten i Öresund, men också om man ser var den fångades, nämligen vid färjorna i Stadshavnen. Det är första gången jag hör talas om en hälleflundra som fångats så nära den danska kusten.

Hälleflundran från Helsingørs hamn har nu transporterats till akvariets där den fått ett nytt hem.
Enligt Jens Peder Jeppesen har akvariet fått i hälleflundror förr men sällan. Under de 20 senaste åren har de fått i fyra exemplar, men alla har fångats längre ut till havs.

Hälleflundran är nämligen inte vilket liten skrubba som helst. Fisken föredrag havsdjup upp till 2 000 meter där de växa sig så stora som 3,5 meter och väga hundratals kilo. År 2009 fångades en hälleflundra på 211,5 kilo vid Helnessund, utanför Bodø i Nordnorge. Den största hälleflundran som fångats i svenska vatten vägde 11 kilo och fångades i Skagerrak 2013.

11-årige 11-årige Filip Jørgensens hälleflundra var dock inte riktigt i samma storfiskarklass. Fisken var inte så gammal och vägde ett halv kilo.
På Øresundsakvariet är man glada ändå och hyser samtidigt förhoppningar om att fyndet möjligen innebär att förutsättningarna i vattnen kring Öresund förbättrats och att de kan bli en framtida plats för baby-hälleflundror att växa upp på.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev