Sissel Kyrkjebø. Foto: Tom Kolstad/Pressbild
Sissel Kyrkjebø gästar Malmö Live 3 december med Sissels jul.Foto: Tom Kolstad/Pressbild

Sissels jul bjuder på lokal talang

Julkonserterna har blivit något av Sissel Kyrkjebøs signum och snart kommer hon till Malmö med årets upplaga av Sissels jul. Och visst har julen en särskild plats i hennes hjärta.
– Det är en glädjens högtid mitt i den mörka tiden, säger hon.

Sissel Kyrkjebø var 23 år gammal när hon framträdde på Christmas in Vienna 1994, tillsammans med de legendariska sångarna Placido Domingo och Charles Aznavour.
– Jag tyckte att det var helt fantastisk att vara med i ett så stort sammanhang. Det kändes stort att bli tillfrågad av Placido om jag ville vara med, berättar hon över telefon.

Redan då hade hon ett par julskivor i bagaget och det har kommit att bli åtskilliga fler efter dess. Samarbetet med den världsberömde tenoren Domingo kom till efter att de två mötts i samband med OS i Lillehammer där Kyrkjebø sjöng på invignings- och avslutningsceremonierna. Samarbetet fick en fortsättning när de båda, tillsammans med José Carreras, uppträdde på den första julkonserten i Moskva efter att Sovjetunionen rämnat.
– Det var jättestort. Vi hade livvakter från det tidigare KGB, det är ett minne som bitit sig fast. Det var en otroligt vacker sal. Det var vackert och stämningsfyllt i Moskva när vi var där med alldeles torr snö. Det var med rysk orkester och rysk kör och vi sjöng ryska julsånger, Det var en väldigt speciell upplevelse och man fick en känsla av att vara med om något historiskt.

Sedan dess har det blivit många julturnéer för Sissel Kyrkjebø. Totalt har hennes julkonserter genom åren setts av fler än en miljon människor.
– Det har bara blivit så. Julmusiken är helt fantastisk. Det är stämningen och inte minst tematiken som är så starkt förankrad i vår kultur. Hela jultraditionen är en del av vår kultur, av vår bas, oavsett om man troende eller inte. Den kommer in som en ljuspunkt, en glädjens högtid, mitt i den mörkaste tiden. Det är det jag försöker få fram i en julkonsert, Det ska vara vackert, det ska vara glädje, det ska vara en känsla av gemenskap utan att det blir för stort och floskelfyllt. Man ska känna att man har en fin stund tillsammans.

Vad betyder julen för dig?7
– Det är den tiden man verkligen kan sätta sig ned och reflektera lite grann över den tiden som har gått. För mig är julen en helg när man är tillsammans med familjen och man får en chans att pusta ut. Det är otroligt skönt att känna gemenskapen med familjen. Det är en väldigt viktig tid.
Den 3 december står Sissel Kyrkjebö så på Malmö Lives scen med årets upplaga av Sissels jul.
– Det viktigaste för mig är att en julkonsert består av en massa god julstämning. Den ska ha igenkänning, det ska vara vackert. Man ska bli berörd och så ska man få något som gör att man får le lite. Man går genom en resa under konsertens lopp.
– Jag brukar också ha med sånger som man inte vanligtvis förknippar med julen men som jag tycker passar in i julfirandet eller julstämningen.

Speciellt för i år är att hon nu söker en lokal talang på varje ort som turnén når som ska representera sin hemort och sjunga en låt tillsammans med henne.
– Det är Somewhere från West Side Story, Det är ju inte en låt man förknippar med julen men som jag ser det passar den väldigt fint in i vårt koncept med julkonserten. Det är en väldigt vacker sång med ett budskap. Tar man den ut ur sammanhanget i musikalen och bara ser till texten är den ganska universell.