Karl Fredrik på Eklaholm visar sitt hem. Foto: Claes Hall
Foto: Claes Hall
Foto: Claes Hall
Foto: Claes Hall

Så har gården förvandlats till ett drömhem

bostad För tre år sedan köpte Karl Fredrik Gustafsson och hans sambo Petter Kjellén gården Eklaholm i Hagestad radby på Österlen. Föga visste de att en skatt skulle gömma sig under infallna tak, lager av mögliga tapeter och masonit.

Vinden viner runt knutarna på gården från 1923. Vi skyndar oss att knacka på och Karl Fredrik välkomnar oss in i en varmt röd hall. Den visar sig vara det enda rum på nedervåningen som de målat om sedan de flyttade in för tre år sedan.

En anställd i Karl Fredriks trädgårds- och inredningsföretag hjälper till att placera ett tungt stenbord i hallen, så här i sista sekunden.

– Vi håller på och fixar hela tiden, skrattar Karl Fredrik. Vi har renoverat löpande sedan vi kom hit.

Då, när de precis köpt Eklaholm, hängde innertaken ner och väggarna var fulla av ytmögel. Det visade sig vara tur, för annars hade paret kanske inte rivit ner precis allt.

– Tack vare det hittade vi väggmålningarna från när huset byggdes. Den förra ägaren, som föddes här, hade ingen aning om att de fanns.

Från hallen kommer man in i det blå rummet. Väggarna är i botten blåmålade med en sämskskinnsrulle. Därefter det ströpplats vita prickar. Som krona på verket löper en sirlig jugendbård uppe vid taket.

Även nästa rum har sina målningar, men nu i en helt annan stil. Ymnighetskorgar och girlanger antyder välstånd och en önskan att blända sina gäster. Färgen på väggarna är stänkt i tre olika nyanser av orange. På sina ställen är den lite nött.

– Vi hade en konservator här. Hon restaurerade varsamt målningarna. Det ska kännas att de är gamla. Så tänker vi överlag, att vi vill behålla så mycket i original som det går.

På det stora, rustika bordet dukar Karl Fredrik med gammalt finporslin som han och Petter hittat på sina resor i Europa. Några nyponkvistar fulländar verket. Han gör upp ett scenario och en scenografi. ”Här kommer ni i höstrusket och bjuds på varm äppelmust”. Och äppelmusten får vi mycket riktigt att värma oss med medan vi pratar.

Karl Fredrik har tagit reda på husets och byns historia.

– Det har anor från 1600-talet och ligger i Sveriges, ja kanske Europas längsta radby. Den är tre kilometer lång. Byn skiftades väldigt lite och det finns lämningar från 1100-talet. Jag tror att den här gården har gått i samma släkt i sjutton generationer.

Av det riktigt gamla finns tyvärr inte mycket kvar. I början av 1900-talet fick man goda betskördar som gav rikedom, och den ville man visa genom att bygga nytt. Men ladugården där Karl Fredriks butik ligger, är i alla fall från 1850.

Huset hittade de tack vara Petters syster som är veterinär i området.

– Jag kommer från Örebro och Petter är från Småland. Det här är vårt första gemensamma hem. I början undrade vi vad vi gett oss in i, skrattar Karl Fredrik.

Men nu är de mer än halvvägs in i renoveringen. Näst på tur är köket. Karl Fredrik målar upp en bild av det kalkstensgolv de beställt från Frankrike och vedspisen som ska brinna hemtrevligt vid kommande jular.

Redan nu brinner det i den kakelugn paret låtit sätta in i salongen.

Kakelugnen hittade de hos en kakelugnsmakare.

– När vi tycker det är som mörkast och tråkigast i februari brukar vi bjuda till Chablis- och Champagnefest. Då eldar vi för fullt i den. På morgonen kan det vara fjorton grader här. Men på festkvällen är det minst trettio.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev