Mats Bentmar (ÄS) är nöjd med samarbete som kan ge 13 platser i nämnderna.
Ronny Johnsson (SD), helt ny i kommunhuset, får 54 096 kronor i månadslön. Foto: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv

Älska Svedala ingår samarbete med SD

SVEDALA Kommunfullmäktiges nyaste parti Älska Svedala har gjort upp om ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna.
Det gör blocket till det andra största i Svedala.

– Det här är ett valtekniskt samarbete och vi kommer att föra våra partiers respektive politik. Men det här ger oss en enorm utdelning på våra två mandat, säger Mats Bentmar, gruppledare för Älska Svedala (ÄS).
Fredagen den 26 oktober var sista dagen för partierna i Svedala kommun att lämna in sina samverkansförklaringar till kommunkansliet som bistår valberedningen i arbetet med att sätta samman den politiska organisationen de kommande fyra åren.

Den sedan tidigare aviserade borgerliga femklövern med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Barapartiert och KD utgör det största blocket med 18 mandat av Svedalas kommunfullmäktiges totalt 45. Den nuvarande oppositionen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 12 mandat. Men i och med det nya valtekniska samarbetet mellan Svedalas största parti Sverigedemokraterna och Älska Svedala blir partierna den kommande mandatperioden det andra största blocket med 15 mandat.
Sedan tidigare har Ronny Johnsson (SD) aviserat att han har för avsikt att göra anspråk på oppositonsrådsposten och att partierna kommer att kräva åtskilliga ordförandeposter i nämnderna.

– SD frågade oss redan dagen efter valet. Men vi avvaktade. De första vi gick till var S, MP och V. Vi hade ett långt samtal men de valde att säga nej. Då fick de veta av mig som sa att då är det ni och inte vi som släpper fram Sverigedemokraterna, säger Mats Bentmar.
ÄS ställde kravet att partierna skulle säga nej till en etablering av ett fängelse i Svedala, frågan som partiet gick till val på. Men det var inget som Ambjörn Hardenstedt (S) nuvarande oppositionsråd kunde gå med på:
– Då skulle vi gått emot allt vad vi står för. Därför valde vi att stå utanför det samarbetet. Det är klart att man alltid vill driva sin politik för att den ska bli så inflytelserik som möjligt, men inte till vilket pris som helst.

Ambjörn Hardenstedt säger sig nu vara frågande till hur de tidigare ordförandena för Moderaterna, Mats Bentmar, respektive Arbetarkommunen socialdemokraterna, Peter Henriksson, kan välja att ingå ett valtekniskt samarbete med SD.
Mats Bentmar:
– Vi lägger ingen som helst negativ värdering i att samarbeta med SD. Vi får i stället för noll platser i nämnderna 13 och så är det bara. Dessutom är det naturligt att vi samarbetar med just SD eftersom vi båda säger nej till ett fängelse och det är den frågan vi gick till val på och det är anledningen till att våra väljare röstat på oss.

Som andra alternativ tog Älska Svedala även kontakt med den borgerliga femklövern och hade då, enligt Bentmar, även med sig Miljöpartiet. Men femklövern avböjde med hänvisning till att det blev för många småpartier i samarbetet.
Den 5 november sammanträder valberedningen som utsågs vid kommunfullmäktiges senaste möte. Ordförande är Per Mattsson (M) med ledamöterna Kristoffer Linné (L), Camilla Nordén (C), Jesper Sennertoft (S), Henrik Corneliussen (SD), Per-Ola Valastig (MP) samt Mats Bentmar (ÄS).
Den 5 december ska fullmäktige ta ställning till valberedningens förslag till hur nämndernas platser ska fördelas proportionellt enligt valresultat och ingångna samverkansförklaringar.

Dagens fråga

Har du röstat i EU-valet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev