Kalle Moraeus.
Shirley Clamp. Foto: TT

Musikkårer firar med stor konsert

I år fyller Spårvägens Musikkår Malmö 110 år och Söderslätts Musikkår fyller 80 år. Detta firas med en gemensam konsert på Malmö Live på söndag den 28 oktober där Kalle Moraeus och Shirley Clamp är gästartister.
– Och Kalle Moraeus kommer också att vara konferencier, säger dirigenten Conny Månsson.

På Malmö Lives scen kommer den här söndagen cirka 80 musiker att ta plats.
– Det blir maffigt! Vi är ungefär femtio och de är trettio musiker, säger Conny Månsson, dirigent för Spårvägens Musikkår som tillsammans med Söderslätts Musikkårs dirigent Michael Nordberg leder den stora jubileumsorkestern.

Att få två orkestrar och två dirigenter att samsas på en scen är inte så knepigt som det kanske låter.
– Michael och jag är gamla kompisar sedan gymnasiet och Musikhögskolan, säger Conny Månsson, som också har starka band till båda orkestrarna.
Han har själv spelat i Söderslätts Musikkår i många år under Michaels ledning.
– Och min far och farfar har båda spelat i Spårvägens musikkår, där min son också spelar, berättar Conny Månsson.
Med andra ord känner Conny Månsson båda orkestrarna och sin meddirigent väl.
– Annars hade jag nog inte vågat mig på en sådan här grej. Jag vet att båda musikkårerna har samma musikaliska nivå och att Michael Nordberg och jag jobbar på liknande sätt. Så när Söderslätts Musikkår hörde av sig och ville göra något tillsammans tyckte vi att det var en god idé.

I augusti började man repetera och de tre senaste veckorna har kårerna repat tillsammans.
– Vi blev överraskade både Michael och jag över hur väl det fungerade redan från början med gemensamma repetitioner, säger Conny Månsson.

Hur har ni valt repertoar?
– Dels har vi valt efter solisterna, Kalle Moraeus och Shirley Clamp. De har valt sina låtar och vi har gjort arrangemang som fungerar för våra orkestrar. Annars har vi valt musik tillsammans med programrådet, sådant som passar för stor orkester och går hem hos publiken.

Bland annat kommer publiken att få höra Pomp and circumstance, Stars and stripes och Radetzkymarsch.
Att spela på Malmö Live har många fördelar.
– Akustiken är fantastisk. Det blir tredje gången vi spelar där. Första året vi var där kände man plötsligt att man hörde alla stämmor. Det går knappast att beskriva när man står där framme och känner hur tydligt allting blir. För musikerna är det också lättare, alla hör varandra bra, säger Conny Månsson.