Arkivfoto: TT

Glömd av hemtjänsten – låg död i veckor

malmö Polisen tror att personen legat död i flera veckor. Detta trots att den avlidne skulle få regelbunden hemtjänst.

Trots att personen skulle få hjälp med mediciner av hemtjänsten kunde vårdtagaren ligga död i sitt hem under flera veckor utan att någon upptäckte vad som hänt. Nu misstänker Hälso-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö att deras personal brustit. Förvaltningen lex Sarah-anmäler sig själv. Misstanken är att personalen brustit i rutinerna för vad som ska göras när en vårdtagare inte öppnar dörren.

— Om hemtjänsttagare inte öppnar ska man fortsätta knacka på, ringa personen, söka anhöriga och till sist ringa polis och ta sig in med låssmed, säger Alexandra Knöös, enhetschef på avdelningen för ordinärt boende i Malmö som nu utreder sig själv.

— Vi ser jätteallvarligt på att något sånt här hänt. Vi misstänker att rutinerna inte följts.

Vad som är känt om fallet och vad som kan gått snett vill Alexandra Knöös inte gå in på så länge utredningssekretess råder. Fallet kommer presenteras för förvaltningens arbetsutskott den 20:e november.

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

  • Nej (82%, 318 Röster)
  • Ja (18%, 70 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...