Ny ordförande vald

Regionfullmäktiges första sammanträde i den nya mandatperioden efter valet har inletts. Annika Annerby Jansson (M) har valts till ny ordförande för regionfullmäktige.

Under dagen ska en ny regionstyrelse väljas, regionråd och ordförande för regionfullmäktige. De fyra allianspartierna tar över makten i minoritet med ett stärkt SD, som tungan på vågen. Regionstyrelsen står inför stora utmaningar med sjukvården, som tyngs av mycket stora underskott.

Annika Annerby Jansson (M) har valts till ny ordförande för regionfullmäktige. Henrik Frizon (S), nu oppositionsledare, beklagar att ingen blocköverskridande parlamentarisk överenskommelse om ett nytt styre har kommit till stånd.

Socialdemokraterna har inget eget förslag. Det gäller även Sverigedemokraterna, som heller inte aspirerar på ordförandeposten, men lanserar Teddy Nilsson som motkandidat till alliansens Lennart Pettersson (C), också från Svalöv, till vice ordförande.

Carl Johan Sonesson (M) blir ny ordförande i regionstyrelsen och Annette Linander (C) blir vice ordförande. Sverigedemokraterna förde fram sin gruppledare Niclas Nilsson som motkandidat till Annette Linander, men som förlorade i voteringen.

Nu tar alliansen över styret i minoritet. Det parlamentariska läget skiljer sig inte mycket från förra mandatperioden. SD och C är lite starkare och MP har bara en ersättare i regionstyrelsen.

Utmaningarna för styret är minst sagt enorma. Underskottet i sjukvården är över en miljard. Operationsköerna är längre och infrastrukturen i Skåne behöver förstärkas och rustas upp, både på räls och vägar.

Carl Johan Sonesson hoppas på gott samarbete över partigränserna. Det behövs för att klara framtiden. Alliansen ska presentera ett förslag till budget, som ska tas i november. Då ska även förslaget till ny politisk organisation från årsskiftet beslutas.

– Utgångsläget är oförändrad skatt, säger Carl Johan Sonesson, med betoning på utgångsläget.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...