Foto: Johan Nilsson/TT

Extrema farter över Bron oroar polisen

Öresund Många kör extremt fort när de passerar Öresundsförbindelsen, vilket oroar polisen.
Nu föreslås sträckkontroller för att få bukt med fartdårarna.

Nya mätningar från Köpenhamnpolisen visar att många kör alltför fort över både bron och genom tunneln och enligt polisen har man uppmätt hastigheter på 209 kilometer i timmen på sträckan.

Mellan 10 juli och 18 september i år registrerade polisen 11 000 hastighetsöverträdelser där bilister kört i minst 125 kilometer på sträckan.
Vanligast är att man trycker på gasen över Peberholm, men även i tunnel drar många på.
Den högsta uppmätta hastigheten på Peberholm var 209 kilometer i timmen och 203 kilometer genom tunneln, skriver  Øresundsbro Konsortiet i ett pressmeddelande.

– Vi gör mycket för att det ska vara säkert att köra över bron, men vi upplever tyvärr att vissa förare inte respekterar hastighetsgränsen på förbindelsen och det skapar farliga situationer, både för dem själva och andra,  säger Ulla V. Eilersen, säkerhetschef vid Øresundsbro Konsortiet.
– Vi har haft flera olyckor till följd av för höga hastigheter och från undersökningar vet vi att många av våra pendlare är oroliga för förare som susar förbi utan att ta hänsyn till andra trafikanter.

Utvecklingen oroar polisen som pekar på att en olycka i tunneln kan bli allvarligare än om den inträffar på öppen väg.
Konsekvenserna kan bli stora om en brand utbryter och dessutom har räddningsfordonen svårare att ta sig fram till en olycksplats längs hela Öresundsbroförbindelsen.

Nu föreslår Øresundsbron och Rådet for Sikker Trafik gemensamt, att på försök införa sträckkontroll på Öresundsförbindelsen.

Vid en sådan kontroll skannas bilens nummerplåtarna när fordonet kör in på sträckan och sedan igen när man kör ut. Därefter beräknas medelhastigheten, vilket innebär att man inte kan köra i mycket hög hastighet för att sedan sakta ner strax före en hastighetskontroll och sedan accelerera igen.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev