STOCKHOLM 2018-10-16 Skådespelaren och manusförfattaren Peter Dalle. Fototillfälle med skådespelarna i Peter Dalles nya komedi ”Lyrro”. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Sanna Sundqvist, Henrik Dorsin och Nour El Refai är alla nya i Lorrysammanhang.Foto: Andreas Wessberg
Foto: Frida Wallman

Lyrro hoppas på mycket skratt

24 år efter Yrrol – en kolossalt genomtänkt film är det nu premiär för Lorrygängets nya sketchfilm, Lyrro – in- och utvandrarna.
– Den är gjord för att underhålla men det är viktigt för mig att det handlar om något också, säger filmens regissör och manusförfattare Peter Dalle som hoppas på mycket skratt från biopubliken.

Nour El Refai om …
… skillnaden mellan att stå på scen och framför filmkameran: ”Man är mer utsatt när man är på scen. Det är lite mer lyxigt att göra film, man är mer ompysslad och det är lite mer budget. Jag gillar att göra bägge delarna men det ger en annan slags respons att ha en livepublik. Jag sitter ju inte med när folk är på bio och det är inte jag som har skapat den heller. Kör jag stand up och står på scen så är det mitt material.”
… när hon kommer till Skåne nästa gång: ”Det är gåsamiddag snart så då sitter jag på Hurva gästis och käkar gås. Men annars blir det säkert något till våren.”
Peter Dalle om …
… sin favoritscen i Lyrro: ”Jag tycker det är väldigt roligt med tjejerna som köper skor sedan killarna som också har gjort det. Det är väldigt manligt och kvinnligt och tjejerna var så bra – vi repeterade det där oerhört noga eftersom de sprutar ur sig text och faller varandra i munnen. Det tycker jag är väldigt skojigt.”
… vad det nya filmmanus han precis skrivit klart handlar om: ”Jag kan bara säga att det handlar om drömmar, om två parallella liv – ett riktigt och ett drömliv – som så småningom kolliderar. Det är en spännande tanke.”

Lyrro – in- och utvandrarna inleds med Big bang och människans utveckling från stenåldern och framåt. Det är en sketchartad film om människan som alltid är på väg någonstans och som två röda trådar får man ett yngre och ett äldre par på vars en resa.
Det yngre, som spelas av Nour El Refai och Björn Gustafsson, heter Maria och Josef och flyr tillsammans med sin åsna från Nordafrika till det förlovade landet Södertälje. Det äldre paret, Suzanne Reuter och Claes Månsson, är på väg i motsatt riktning, söderut mot solen och på jakt efter evig ungdom.

I måndags var det galapremiär för Lyrro i Stockholm och i dag går filmen upp på ett antal biografer runt om i Sverige.
– Det är alltid nervöst med den första publika visningen, medger Peter Dalle. Jag är alldeles svettig och tittar inte på filmen utan lyssnar på salongen. Men galapremiären kändes bra. Samtidigt är det på fredag när den betalande publiken kommer som man får veta ordentligt. Jag får smita in och lyssna vid någon visning.

Vad vill du höra från publiken?
– Mycket skratt! Lyrro är gjord för att underhålla men sedan är det viktigt för mig att de handlar om något också. Mitt yrke är att beskriva världen som jag ser den med alla nyanser. Jag kan inte ta hänsyn till om någon inte tycker om det. Men det är viktigt att skilja på att skoja och att håna.

Bakom Lyrro ligger delar av samma gäng som gjorde den vid det här laget klassiska tv-serien Lorry och filmen Yrrol 1994. I Lyrro har dock Peter Dalle, Suzanne Reuter, Claes Månsson och Johan Ulveson fått sällskap av ett gäng av nästa generations svenska humorartister – Nour El Refai, Björn Gustafsson, Henrik Dorsin och Sanna Sundqvist. Att sammanföra de två grupperna gick ”lätt som en plätt” enligt Peter Dalle.
– Det var inga bekymmer alls och det var också väldigt bra att vi började med tolv inspelningsdagar på Aruba där alla inte jobbade alla dagar så de hade tid att käka middag tillsammans och sitta uppe lite längre och kanske ta ett glas vin och lära känna varandra.
Nour El Refai är ett stort fan av Lorrygänget och har sett allt de gjort och också jobbat med många av dem i olika sammanhang.
– Det var mäktigt att bli tillfrågad om att vara med, det gjorde mig jätteglad, säger hon. Och det har verkligen varit bland det roligaste jag har gjort, att spela in med dem på Aruba. Just det att ingen åkte hem, att vi var fast där tillsammans.

Förutom Maria som är på väg till Södertälje gör Nour El Refai flera andra roller i Lyrro. Hon spelar bland annat en ung kvinna vars lite äldre man (Henrik Dorsin) har sovit oavbrutet i flera år. Trots det är han på solsemester med sin fru och hennes väninna och de ser på sitt eget sätt till att han roar sig med allt från vattenskidor och romantiska middagar med frun till solbad på stranden.
– Dorsin har jag jobbat med innan och det var otroligt kul att göra det här paret, säger Nour El Refai. Det var också kul att få göra flera olika roller i samma film där vissa skilde sig åt väldigt mycket i kostym och mask.

Har du någon favoritscen i filmen?
– Åh, det är absolut den med Suzanne Reuter och Peter Dalle där han flyger business extra care. Den är skitrolig. Jag har sett dem vara roliga på flygplan innan så det var kul att de kom tillbaka.

Lyrro var färdiginspelad redan förra hösten men klippningen av filmen har varit en både lång och svår process berättar Peter Dalle.
– Det är faktiskt den svåraste film jag klippt och den som också tagit längst tid. Det fanns så många möjligheter att kasta om ordningen på vissa saker. Men jag hade en väldigt fin klippare i Anders Molander och vi satt länge och tänkte kring vad vi skulle klippa bort och inte.

Om du jämför med Yrrol vad är skillnaden mellan Lorrygängets två filmer?
– Lyrro är mer sammanhållen. Vi klippte till exempel bort två scener som var riktigt roliga bara för att det rent dramaturgiskt blev ett sjok som var för långt. Yrrol skrev jag ju inte heller själv utan tillsammans med Rolf Börjlind. Vi skrev var för sig men hade en låda med sketcher som jag som regissör sedan försökte sätta ihop. De hängde inte ihop överhuvudtaget.

När premiären av Lyrro är avklarad ska Nour El Refai köra stand up och hon medverkar även i Parlamentet. Peter Dalle sätter upp Karl Bertil Jonssons jul på Scalateatern i Stockholm tillsammans med bland andra Henrik Dorsin och har också skrivit ett nytt filmmanus han hoppas det ska bli något av.
Att det i framtiden blir mer av det utökade Lyrrogänget är inte alls osannolikt.
– I går på premiären sa vi att, vad fasen, ska vi inte göra en till sådan här? Så det kanske vi gör, medger Peter Dalle.
– Det vore så himla, himla roligt att göra något med det här gänget igen, instämmer Nour El Refai. Jag skulle säga ja vad det än var för något!

Nour El Refai om …
… skillnaden mellan att stå på scen och framför filmkameran: ”Man är mer utsatt när man är på scen. Det är lite mer lyxigt att göra film, man är mer ompysslad och det är lite mer budget. Jag gillar att göra bägge delarna men det ger en annan slags respons att ha en livepublik. Jag sitter ju inte med när folk är på bio och det är inte jag som har skapat den heller. Kör jag stand up och står på scen så är det mitt material.”
… när hon kommer till Skåne nästa gång: ”Det är gåsamiddag snart så då sitter jag på Hurva gästis och käkar gås. Men annars blir det säkert något till våren.”
Peter Dalle om …
… sin favoritscen i Lyrro: ”Jag tycker det är väldigt roligt med tjejerna som köper skor sedan killarna som också har gjort det. Det är väldigt manligt och kvinnligt och tjejerna var så bra – vi repeterade det där oerhört noga eftersom de sprutar ur sig text och faller varandra i munnen. Det tycker jag är väldigt skojigt.”
… vad det nya filmmanus han precis skrivit klart handlar om: ”Jag kan bara säga att det handlar om drömmar, om två parallella liv – ett riktigt och ett drömliv – som så småningom kolliderar. Det är en spännande tanke.”