- När man hör de här kreativa människornas tolkningar av ens musik blir man överväldigad, säger Eric Gadd. Foto: Jessica Gow/TT
Christer Sjögren, Louise Hoffsten, Eric Gadd, Linnea Henriksson och Ulises ”Stor” Infante Azocar, På fotografier Charlotte Perrelli och Albin Lee Meldau. Foto: Jessica Gow/TT

Gadd först ut i Så mycket bättre

På lördagskvällen drar årets upplaga av Så mycket bättre igång i TV4. Först ut är Sveriges soulkung Eric Gadd, som inte tvekade när han fick frågan om att medverka.
– Jag tackade ja med en gång. Jag tycker programidén är så bra och kärleksfull mitt ibland allt tävlande i tv, säger han.

Eric Gadd har fått frågan ”lite vagt” en gång förut, men då inför första säsongen när han inte visste vad programmet skulle innebära. Nu har han följt Så mycket bättre i några säsonger och såg fram emot att få möta de andra medverkande artisterna – Christer Sjögren, Stor, Louise Hoffsten, Charlotte Perrelli, Linnea Henriksson och Albin Lee Meldau,

Kände du alla tidigare?
– Jag kände nästan ingen, men Louise Hoffsten har jag träffat av och till genom åren. Vi är födda samma år, vi slog igenom vid samma tid och vi har i viss mån delat musiker, säger Eric Gadd.

Under inspelningen blev hela gänget goda vänner.
– Det känner jag varje gång jag stöter på någon av dem, att man delar på den här upplevelsen. Samtidigt var det så att alla sköt ut som missiler till andra uppdrag när inspelningarna var slut. Jag trodde vi skulle ses mer, men det är ingen som hinner.

Hur var inspelningsveckan?
– Det var en fantastisk upplevelse. Första dagen kändes det som om alla var nervösa, sedan blev det fort kamratligt och kärleksfullt. Det var mycket garv.

Eric Gadd firade 30 år som artist förra året och i Så mycket bättre fick han se tillbaka på viktiga händelser under sin karriär.

Hur var det?
– Det var ganska nostalgiskt. Man får kontakt med allt jobb man lagt in i musiken genom åren. Och när man ser bilderna tänker man: ”Det gick ju vägen”. Man blir rörd av det.

Eric Gadd växte upp på Gotland och kände sig hemma på inspelningsplatsen och på vägarna i trakten. Han var skolbarn när familjen flyttade till Vallentuna i norra Stockholm. Där blev det en tuff start och Eric blev mobbad. I Så mycket bättre berättar han hur musiken blev hans utväg ur en svår situation.
– Och faktiskt blev den en upprättelse också. Det är nog ett oerhört tungt vägande skäl till varför jag valde musiken. När man redan som barn lyckas vända en så svår sak med musikens hjälp, så var det omöjligt för mina föräldrar att slå det.

Även senare i livet har musiken hjälpt Eric Gadd att definiera sig själv och sin plats i tillvaron.
– Ja, min musik har verkligen alltid beskrivit och berört de olika faserna jag varit i i livet. Först efteråt har jag förstått vilken oerhörd kraft det var.
Eric Gadd har en gedigen katalog med hitlåtar för de övriga medverkande artisterna att välja ur.

Hur kändes att få höra sina låtar tolkade?
– Det var en av grejerna som jag var lite nervös för. Det är en stor skillnad när man ser programmet, hur mycket av värmen som går igenom. Jag har funderat över vad som händer om man sitter där och någon gör något som man inte gillar. Men det visade sig snart att det var en helt irrelevant frågeställning. När man hör de där kreativa människornas tolkningar så blir man överväldigad, Man ”rootar” för varann. Det kändes direkt att det bara är fint att få ta del av någon annans version av ens musik.

Hur var det att tolka de andras låtar?
– Det var jättespännande och delvis en märklig upplevelse. Jag tänkte mig, när jag fick höra vilka som skulle vara med, att de artister vars musik ligger långt från mig skulle vara svårare att tolka. Men det var tvärtom.

De artister som medverkar i Så mycket bättre brukar få en hype i karriären. Men Eric Gadd gör just nu en hyllad krogshow på Börsen och är knappast i behov av det.

Eller?
– Haha, en hype skadar ju aldrig. Krogshowen hade vi bestämt innan och för mig är det märkligt att det varit som en båge sedan i juni när vi spelade in programmet. Det är en resa jag fortfarande är på. Efter inspelningarna gick jag ut på Ges-turnén och sedan lappade den över med repetitioner inför showen på Börsen. Det har varit fullt upp. Jag har inte ens packat upp väskan från Så mycket bättre.

Vad händer efter detta då, blir det mer ny musik? Eller det hinns inte med?
– Det jobbar jag med med parallellt. Jag har lite redan och kommer att göra mer, men nu tar showen på Börsen mycket tid. Och från februari ska det bli någon slags fortsättning med turné i landet. Sedan väntar sommarturnén. Så det bara rullar på!