STOCKHOLM 20171110 - SEB, Svenska Enskilda Banken Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

SEB i skatteplundring – miljarder förlorade utomlands

sverige I över tio år ska en liten grupp finansmän och advokater samarbetat med några av världens största banker för att stjäla hundratals skattemiljarder. Det skriver SVT idag.

I Tyskland ska det handla om 50 miljarder kronor, i Danmark är det 18 miljarder skattemedel som försvunnit utomlands mellan 2012 och 2015. Avslöjandet görs av en grupp av 19 olika medier i 12 länder som ägnat ett år åt att granska hemliga dokument. I Sverige är det SVT och TT som kommer med avslöjandet att SEB varit inblandad i skattesvindeln. 2010 ska den svenska banken ha finansierat ett projekt med målet att komma åt en miljard tyska skattekronor. Affären utreds nu av tyskla åklagare.

– De var medvetna. det handlade om miljardbelopp som man investerade under en väldigt kort period och man måste vara expert för att utforma en sådan affär, säger skatterättsprofessorn Christoph Spengel till SVT.

Totalt tror Christoph Spengel att det kan handlar om många hundra miljarder skattekronor som stulits från EU-läänder. Svenska Skatteverket säger sig inte känna till att svenska skattemedel plundrats på liknande sätt.

Bakgrunden till avslöjandet är enligt SVT 180 000 sidor hemliga dokument bestående av internutredningar från banker, skatterådgivare och revisorer samt rättsdokumment. Bland dokumenten finns kundförteckningar, kalkylark, e-post och kontoutdrag samt intervjuer med visselblåsare.

SVT: Så funkar skattesvindeln.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev