Eleni Foureira med Fuego i Eurovision Song Contest. Foto: TT
Låtskrivarna för Cyperns bidrag ”Fuego” i Eurovision 2018. Didrik Franzén, Teddy Sky, Alex Papaconstantinou, Anderz Wrethov och Viktor Svensson. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Wrethovs ESC-hit lever vidare

Det var Israels Netta med Toy som vann Eurovision Song Contest i våras, men låten som kom tvåa, Cyperns Eleni Foureira med Fuego, har också blivit en stor hit. Just nu är den Spaniens mest spelade låt – och Anderz Wrethov i Vellinge har fått förfrågningar om att skriva Eurovisionlåtar till både England och Danmark.

Med Fuego var det andra gången som skånske låtskrivaren Anderz Wrethov var inblandad i en Eurovisionlåt. Första gången, 2009, var han medlåtskrivare till låten Always, som Arash och Aysel sjöng för Azerbajdzjan. Fuego föddes i studion i Vellinge, där titelordet damp ner under arbetet. Det började med att Alex Papaconstantinou, som fått i uppdrag att göra Cyperns låt, skickade Anderz en idé till tracket. Anderz gjorde en demo och låten färdigställdes av teamet i Stockholm.

Efter Eurovision Song Contest i Lissabon i våras har Fuego haft ett fortsatt liv på topplistor och nattklubbar runtom i Europa. Den har också spelats flitigt på Pride-festivaler runtom.
– Det är en otroligt härlig känsla att låten går så bra i så många länder – och det är nästan nu det går som allra bäst. Just nu ligger den etta på den totala airplay-listan i Spanien. Det är också den som gått bäst av alla Eurovision-låtar på Spotify, berättar Anderz Wrethov.

I somras turnerade Eleni Foureira runt i Europa och besökte även Sverige.
– Hon är en otrolig artist med ett bra uttryck och scennärvaro. Hon har haft fullt program hela sommaren. I Grekland och Cypern var hon redan en megastjärna, men nu har hon slagit igenom i många länder i Europa.
Fuego har också gått hem i många östläder,
– Den kombinerar flera värden efter som den är en modern poplåt, men har en annorlunda hook som tilltalar fler.
Fuego har blivit Anderz Wrethovs största hit, åtminstone om man enbart räknar in Europa.
– Det är alltid extra kul när man tänker på hur vi skapade låten. Att det gick så snabbt, det är en av låtarna som gått snabbast i realtid att skriva här hemma i Vellinge.

Själv har Anderz Wrethov inte jobbat mer med Eleni Foureira.
– Men Alex Papaconstantinou hade en låt som de höll på med, så det kanske blir mer låtar med henne framöver.
Att Anderz Wrethov, som tyckte det var spännande att vara med under Eurovision Song Contest i Lissabon, har fått blodad tand står helt klart.
– Nu har jag fått fler förfrågningar, bland annat från England och Danmark, så jag har skrivit lite under hösten. Men man får se vad det blir av det.

I Melodifestivalen har Wrethov medverkat som låtskrivare många gånger och i år hade han bland annat med In my cabana med polska superstjärnan Margaret, som han jobbat mycket med tidigare. Margaret stortrivdes i den svenska festivalen och gick vidare till final efter andra chansen.

Jobbar ni mer tillsammans?
– Ja, hon är här i Vellinge just nu. Vi sitter i studion och håller på med en ny låt. Det är en härlig känsla att jobba med henne, säger Anderz Wrethov.

Och kommer du att göra fler försök i Melodifestivalen?
– Ja, vi hade ett writing camp i somras med olika bra låtskrivare på vårt hotell här i Vellinge. Det blir speciellt när alla är på samma plats och det blev jättebra låtar. Vi ska skicka några till Melodifestivalen och till andra artister, säger Anderz Wrethov.