Foto: TT

Hotet: kraftigt ökade ölpriser

Visst var det skönt i somras. Sol, sol och åter sol. Men det finns ett pris att betala för värmen.

Att värmen gick ut över jordbruket kan knappast ha undgått någon. Skörden torkade bort, djur fick nödslaktas och satellitbilder över Skåne som var nästan helt bruna.

Men klimatförändringar kan få mer långtgående konsekvenser och då pratar vi inte bara stigande vattennivå. Perioder med extrem värme och torka kommer att i allt högre utsträckning att skada kornskörden vilket innebär att en av beståndsdelarna i öl kommer att bli allt mer sällsynt och ölen därmed väsentligt dyrare, skriver The Guardian som hänvisar till en rapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants.

Bland de som kommer drabbas värst finns Belgien, Tjeckien och Irland, alla viktiga ölproducenter. I rapporten skriver forskarna att om man inte lyckas få stopp på koldioxidutsläppen kommer öldrickandet i nämnda länder minska med en tredjedel, i Storbritannien med en fjärdedel 0ch med 14 procent i USA. Globalt räknar man med en minskning på 16 procent.

Prismässigt är det polackerna som råkar mest illa ut. De kan, enligt rapporten, räkna med en femdubbling av priset. På Irland, i Belgien och Tjeckien handlar det om en fördubbling av priset. Att dessa länder drabbas extra hårt beror på att de såväl konsumerar som producerar stora mängder öl samtidigt som de importerar den största delen av sitt korn.

Dagens fråga

Ska du kolla på herrfotbollslandslaget kommande EM-kvalmatcher?

  • Nej (58%, 343 Röster)
  • Ja (29%, 169 Röster)
  • Vet inte (13%, 76 Röster)

Antal röster: 588

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev