Minneskrönika

Cavefors bortgång en enorm förlust

Bo Cavfors.Foto: Clemens Altgård
Artikel Minneskrönika Clemens Altgård minns förläggaren och författaren Bo Cavefors som gått bort, 82 år gammal.

För cirka två veckor sedan fick jag ett mejl som meddelade att förläggaren och författaren Bo Cavefors blivit svårt sjuk och att det inte var lång tid kvar för den som ville säga farväl till honom. Avsändaren bodde själv utomlands numera, men hade nyligen varit i kontakt med Bo.

I morse fick jag veta att Bo Cavefors avldit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kanada ger igen när USA återinför tullar

Kanadas biträdande premiärminister Chrystia Freeland lovar att svara 'dollar för dollar' på nya amerikanska tullavgifter. Arkivbild.
Kanadas biträdande premiärminister Chrystia Freeland lovar att svara "dollar för dollar" på nya amerikanska tullavgifter. Arkivbild.
Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi President Donald Trump säger att USA kommer att återinföra tullavgifter på aluminium från Kanada.
Kanadas biträdande premiärminister Chrystia Freeland lovar att svara med tullavgifter till ett värde av 3,6 miljarder kanadensiska dollar, cirka 23 miljarder kronor.

De amerikanska tullarna på 10 procent togs bort förra året men Trump sade på torsdagen att åtgärden är "absolut nödvändig för att försvara vår aluminiumindustri".

– För flera månader sedan gick min regering med på att lyfta de här tullarna mot ett löfte från den kanadensiska regeringen att deras aluminium inte skulle översvämma vårt land och döda alla våra arbetstillfällen inom aluminiumindustrin. Men det är exakt vad de har gjort, säger Trump.

Enligt amerikanska handelsdepartementet kommer tullarna, som träder i kraft den 16 augusti, att gälla rå, obehandlad aluminium som produceras vid smältverk, men inte aluminiumprodukter.

Kanadas biträdande premiärminister Chrystia Freeland säger att tullarna kommer att skada såväl arbetare som samhällen som redan har det svårt ekonomiskt på grund av coronapandemin.

Hon lovar att möta USA-tullarna med motåtgärder och ska konsultera den kanadensiska industrin om vilka amerikanska produkter som berörs. Enligt en preliminär lista publicerad av den kanadensiska regeringen handlar det bland annat om ölburkar, cyklar, golfklubbor och tvättmaskiner.

– Vid en tidpunkt där ekonomin upplever sin största kris sedan den stora depressionen kommer varje amerikan som köper en burk öl eller läsk, bil eller cykel, att lida, säger hon.

Trump införde tullar på aluminium och stål från Kanada i juni 2018, mitt under pågående förhandlingar om ett nytt handelsavtal. Kanada svarade då med att lägga tullavgifter på aluminium och stål från USA samt flera andra varor.

Malmö

Superlift ska montera ner jättekranarna på Davidshall

Två höga lyftkranar bakom gamla polishuset, till vänster i bild en stor lift som är under uppbyggnad.
Högt mot himlen sträcker sig de två kranar som använts under byggtiden. Nu krävs en superkran för att montera ner dem.
Foto: Jeanette Thelander
Malmö
Malmö Under fredagen stängdes Storgatan av för trafik. Anledningen är att jättekranarna som använts vid ombyggnaden av gamla polishuset vid Davidshallstorg ska monteras ner med en superlift.

Det är Riksbyggen som äger gamla polishuset och som är byggherre. Totalt blir det 122 lägenheter i olika storlekar i fastigheten. Mest spektakulär är kanske polismästarens bostad med flera bevarade unika detaljer som platsbyggd bokhylla, öppen spis, fiskbensparkett och med husets enda balkong som vetter rakt mot Davidshallstorg. Den är redan såld.

Redan vid första säljstarten på hösten 2018 såldes en annan iögonenfallande lägenhet på åttonde våningen. Den har ett helt eget våningsplan med hiss rakt upp i lägenheten och stor terass i söderläge.

– Det har varit ett stort intresse för lägenheterna och vi har redan sålt 80 av dem, vilket vi är nöjda med så här långt, berättar Ulrika Nyström, regionchef bostad på Riksbyggen.

Ritning med de nya huskropparna inritade på innergården bakom det gamla polishuset
På baksidan av det gamla polishuset, på innergården, har tre nya huskroppar tillkommit.
Foto: Illustration: Riksbyggen

Utanpå fastighetens fasad mot torget sker inga stora förändringar. I stället är det på baksidan, på innergården, som tre nya huskroppar har byggts samman med det gamla huset. Och nu är alltså de mest omfattande byggnadsarbetena slutförda.

– Ja, nu behöver vi inte kranarna mer, säger en oväntad byggnadsarbetare som tar en paus vid torget.

Det är skådespelaren Milan Dragisic, guldbaggenominerad för sin roll som pappan i filmen Äta sova dö och som spelade huvudrollen i Min faster i Sarajevo.

Porträttbild av Milan Dragisic framför byggarbetsplats
Skådespelaren Milan Dragisic, känd från filmerna Min faster i Sarajevo och guldbaggenominerad för sin roll som pappan i Äta sova dö är en av dem som jobbar för att få superliften på plats.
Foto: Jeanette Thelander

Lägenheterna varierar i storlek och utförande, faktiskt är varje lägenhet unik. Till fastigheten hör också en rad gemensamma utrymmen som kan nyttjas. Det gamla utsättningsrummet som polisen använde för att dela ut dagens uppdrag, kan numera bokas som festlokal. Det finns även en gemensam takterrass, orangeri, övernattningslägenhet samt bilpool med tre teslor och cykelpool med ellådcyklar.

Liften som ska användas vid nedmonteringen av byggkranarna kommer enligt fastighets och gatukontoret att finnas på plats på Storgatan fram till och med söndag kväll. Vid 20-tiden räknar man med att kunna släppa fram trafiken som vanligt igen.

En stor gul lift under uppbyggnad med gamla polishuset till höger
Mitt på Storgatan bygger man nu upp den superlift som ska användas vid nedmonteringen av byggkranarna som tjänstgjort vid ombyggnaden av gamla polishuset vid Davidshalls torg.
Foto: Jeanette Thelander

Utrikes

Över tio döda i indisk flygkrasch

Air India-planet bröts i två delar efter avåkningen.
Air India-planet bröts i två delar efter avåkningen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än tio personer har omkommit i en flygkrasch i Kozhikode i den sydindiska delstaten Kerala.
– Det var kraftigt regn med säkert mycket vatten på banan, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till TT.

Det statliga flygbolaget Air Indias passagerarplan gled av landningsbanan när det skulle landa under ett kraftigt regnoväder. Enligt lokala medieuppgifter ska planet – en Boeing 737-800 – efter avåkningen ha fortsatt utför en sluttning och brutits i två delar.

– Jag kan bekräfta minst 14 dödsfall. Ytterligare 15 passagerare har kritiska skador. Det är fortfarande en pågående insats, säger lokala polisbefälet Abdul Karim.

– Vi har minst 89 personer, många av dem med allvarliga skador, som förts till olika sjukhus i Kozhikode. Det kommer fortfarande fler ambulanser, säger Sujith Das, även han lokalt polisbefäl.

Trolig vattenplaning

Enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll finns det två parametrar som är viktiga i haveriet.

– Det var kraftigt regn med säkert mycket vatten på banan. Sedan är det möjligt att banan är något kort också, varför man troligtvis bromsade hårt och fick vattenplaning som då resulterade i sladd och avåkning, säger Hans Kjäll till TT.

Enligt ett uttalande från Air India uppstod ingen brand efter kraschen, vilket är tur enligt Kjäll. Vid en brand stiger temperaturen inuti flygplanskroppen snabbt till livsfarliga nivåer vilket kraftigt minskar möjligheten att evakuera passagerarna.

– Så det positiva i det här är att det inte brann.

Kjäll poängterar att det i nuläget endast finns arbetshypoteser och att den definitiva orsaken inte kommer att fastställas förrän en slutlig haveritrapport finns klar om sex till tolv månader.

191 personer ombord

Planet hade anlänt från Dubai och transporterade indiska medborgare som blivit fast utomlands i anslutning till coronapandemin. Inklusive besättning befann sig 191 personer ombord, enligt tidningen Times of India.

"Sörjer flygkraschen i Kozhikode. Mina tankar är med de som förlorat sina nära och kära", skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

Den senaste allvarliga flygolyckan i Indien ägde rum 2010. Då omkom 158 personer sedan ett Air India-plan kraschat och fattat eld då det skulle landa i Mangalore.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om var flygkraschen ägt rum.

En kvinna som skadats i flygkraschen i indiska Kozhikode förs till sjukhus för vård.
En kvinna som skadats i flygkraschen i indiska Kozhikode förs till sjukhus för vård.
Foto: AP/TT

Sport

Islanders till åttondelsfinal i Stanley Cup

Anthony Beauvillier gjorde två mål när New York Islanders slog ut Florida Panthers.
Anthony Beauvillier gjorde två mål när New York Islanders slog ut Florida Panthers.
Foto: Chris Young
Sport
Sport New York Islanders är klara för åttondelsfinal i Stanley Cup.
Anthony Beauvillier stod för två mål när Florida Panthers besegrades med 5–1.

New York Islanders vann de två inledande playoff-matcherna och tog ledningen i matchserien som spelas i bäst av fem. I onsdags hade laget chansen att säkra sin plats i Stanley Cup-slutspelet, men Florida Panthers studsade tillbaka och vann med 3–2 efter storspel från målvakten Sergej Bobrovskij.

Någon femte och avgörande match blir det inte. Islanders vann fredagens fjärde möte med 5–1. Därmed är Anton Strålman och Lucas Wallmarks lag utslaget.

Islanders tog ledningen i mitten på den första perioden. Anthony Beauvillier skickade in en oväntad backhand som Sergej Bobrovskij inte alls var beredd på. Fem minuter senare utökade kanadensaren till 2–0 efter en fin passning från Josh Bailey.

Mike Hofman reducerade för Panthers i slutet på den första perioden efter fint kombinationsspel i powerplay.

I mitten på den andra utökade Islanders till 3–1 genom Brock Nelson.

Panthers tryckte på för att ta sig tillbaka in i matchen, vilket skapade kontringsmöjligheter för Islanders. Mathew Barzal fick öppen gata och kunde i lugn och ro placera in 4–1.

Innan det var över hann Jean-Gabriel Pageau också med att trycka in 5–1.

Stanley Cups åttondelsfinalspel, med matchserier i bäst av sju, inleds nästa vecka.

Skåne

Efter ratade förslaget – Skånetrafiken vädjar till regeringen

Skåne
Skåne Skånetrafikens förslag om schemaändring för att minska trängseln i kollektivtrafiken ratades av rektorerna. Nu har man vänt sig till regeringen. Detta skriver Sydsvenskan.

Skånetrafiken föreslog tidigare i somras gymnasieskolor i Skåne att låta elever börja dagen vid olika tider. Detta för att minska trängseln i kollektivtrafiken, och därmed även minska risken för smittspridning.

Förslaget ratades dock av rektorerna eftersom det är för sent att ändra nu då alla scheman redan är lagda och eftersom det inte bara handlar om elever, utan även om personal, lokaltillgång, tillval, inriktningar och samarbeten med andra skolor.

Nu har Skånetrafiken lämnat in en skrivelse till regeringen. I skrivelsen står att Skånetrafiken ser behov av att åtgärder vidtas från nationellt håll.

Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, skriver att Skånetrafiken vill att regeringen överväger möjligheten att instruera gymnasieskolorna att vidta åtgärder för att sprida ut eller skjuta upp skolstarten på morgonen.

”En sådan instruktion, menar vi, skulle högst avsevärt påverka belastningen på kollektivtrafiken under rusningstrafik. Åtgärden skulle inte bara aktivt bidra till en minskad resandetopp utan även till en minskad risk för smittspridning av covid-19 via resande i kollektivtrafiken.”, skriver hon enligt Sydsvenskan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Självdialys – en fråga om var du bor

Omkring hälften av alla dialyspatienter bör kunna använda någon form av självdialys, enligt intresseföreningen Njurförbundet. Nu varierar andelen självdialys mellan 13 och 46 procent i olika regioner. Arkivbild.
Omkring hälften av alla dialyspatienter bör kunna använda någon form av självdialys, enligt intresseföreningen Njurförbundet. Nu varierar andelen självdialys mellan 13 och 46 procent i olika regioner. Arkivbild.
Foto: Angelica Zander / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Njursjukas chans att få dialys hemma eller göra den själva, varierar starkt med var man bor.
I vissa regioner gör nästan hälften av patienterna självdialys. På andra håll är det cirka 15 procent, enligt en rapport från Njurförbundet.

Rapporten bygger på statistik i Svenskt njurregister från 2018. Region Värmland var då sämst med bara 13 procent självdialys, men uppger att man nu är uppe i 18 procent.

Självdialys är både enklare för patienten och billigare för vården, enligt Njurförbundet.

– Jag tror att det är få som tackar nej om man erbjuds möjligheten, säger Håkan Hedman, ordförande i förbundet.

Flera varianter

Hedman anser att den stora skillnaden mellan olika regioner måste utredas, så att man kan hitta orsaker.

– Jag tror att det handlar mycket om attityder hos sjukvårdspersonal. Man tror inte att patienter har förmåga att klara sin behandling själva. Det handlar nog också mycket om vilken information patienterna får innan man börjar med dialys, säger Håkan Hedman.

Det finns flera varianter av självdialys: dels olika metoder, dels olika rutiner för var och hur de utförs.

I begreppet ingår även dialys som den njursjuke själv utför på sjukhus, liksom dialys i hemmet som man får hjälp med av vårdpersonal.

"Hyfsat normalt liv"

Njurförbundet anser att peritonealdialys, även kallad bukhinnedialys, borde användas mera.

– Man fyller buken med dialysvätska och byter den regelbundet fyra gånger per dygn. Det sköter man helt själv där man befinner sig, bara man får vätska levererad, säger Håkan Hedman.

– Det innebär att man blir oerhört fri att leva ett hyfsat normalt liv. Det tar ungefär en halvtimme varje gång. Men man kan göra något annat under tiden, framhåller han.

Dialys där blodet renas utanför kroppen tar cirka fyra timmar medan man är sängliggande, och görs minst tre-fyra gånger per vecka – oftast på sjukhus.

Siktar mot hälften

Njurförbundet anser att omkring hälften av alla dialyspatienter bör kunna göra självdialys.

– Nu är det mellan 25 och 30 procent, säger Håkan Hedman.

Gävleborg och Halland har högst andel självdialys i rapporten, 46 respektive 44 procent.

De stora regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne ligger alla på 30–35 procent.

I botten finns Norrbotten med 17 procent, och allra sist Värmland med 13 procent 2018.

– Självdialys är förstås viktigt att man kan erbjuda. Men patienternas ålder och eget val spelar också in. Vi har många äldre patienter, säger överläkare Gunilla Welander på njurkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Vi har också ganska hög frekvens transplantationer. En del yngre patienter som annars kanske skulle haft peritonealdialys blir transplanterade i stället, tillägger Welander.

Vill inte vara sämst

Njursjukvården i Värmland har varit medveten om den låga andelen självdialys.

– Vi vill inte vara sämst i landet på detta! Vi jobbar med att erbjuda fler, säger Gunilla Welander.

– Men ibland går det inte tekniskt, till exempel om person är något överviktig.

Gunilla Welander tillägger att vården i Värmland klarar sig bra enligt andra mått, till exempel njurpatienternas överlevnad. Hon välkomnar också att patientgruppen får uppmärksamhet.

– Det är bra att ni skriver om detta, säger Gunilla Welander.

Drygt 4 000 personer i Sverige behandlas med dialys, enligt Njurförbundet.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Självdialys i regioner

Självdialys 2018, procentandel av alla dialyspatienter:

Uppgifter hämtade ur Svenskt njurregister.

Källa: Njurförbundet

Personligt

En av många kvinnor som tar jägarexamen

Linda Svenle som tar jägarexamen sitter och bläddrar i en bok som ingår i utbildningen. Hon skrattar och förklarar att man till exempel ska veta hur många olika slags änder det finns.
– Att ta jägarexamen handlar om att lära sig mer om hur naturen fungerar, till exempel veta namnet på flera fågelarter. Jag hade till exempel ingen aning om hur många olika sorters änder det finns, säger Linda Svenle.
Foto: Maja Ögren Andersson
Personligt
JÄGARE. Allt fler kvinnor tar jägarexamen. På bara några år har antalet fördubblats. Linda Svenle, 47, som bor utanför Broby är en av dem.

- Utbildningen har lärt mig så mycket. Själva jakten är bara en liten del. Nu förundras jag ännu mer av naturen. Utbildningen har verkligen öppnat mina ögon och jag ser så mycket mer som jag tidigare har missat.

Vi sitter vid familjens stora köksbord. Linda är entusiastisk när hon visar det material som ingår i kursen. Hon hämtar en bok, tjock och tung som en tegelsten. Omslaget pryds av en ung kvinna tillsammans med två jakthundar. De sitter tätt tillsammans i ett frostigt landskap.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst sju barn dödade i flygattack i Jemen

En flygattack i jemenitiska al-Jawf har kostat 20 människor livet.
Utrikes
Utrikes

Tjugo människor, varav minst sju barn, har dödats i en flygattack i Jemen, uppger Huthirebeller och hjälporganisationer. Attacken riktades mot en konvoj med fyra bilar i provinsen al-Jawf, nordöst om huvudstaden Sanaa. Vem som ligger bakom är oklart.

– Vi kraftigt fördömer attacken och ber alla krigsförande parter att respektera internationell humanitär rätt, säger Xavier Joubert, landschef för internationella Rädda barnen.

Enligt organisationen har minst 17 barn dödats i attacker i landet den senaste månaden.

Jemen är hårt drabbat av ett fem år långt inbördeskrig. Jemens internationellt erkända regering backas upp av en saudiskledd militärkoalition som genomför flygattacker mot Huthirebellerna, som i sin tur stöds av Iran.

NÄSTA ARTIKEL